Onuitgebrachte films in Leuvense openlucht

Tijdens deze zonnige zomermaanden valt het de bioscopen moeilijker om mensen te lokken naar hun donkere zalen. Het is dan ook de periode bij uitstek voor openluchtscreenings: de gezelligheid van een terrasje buiten, gecombineerd met film kijken in groep. In Brussel doet Galeries hun L’heure d’été met als thema Rio de Janeiro, Curieus Limburg organiseert al voor de 16de keer Terrasfilms en in Zeebrugge kan je film kijken met zand tussen je tenen. Ook Leuven ziet zijn kans schoon voor films bij de ondergaande zon.

Cinema Zed en Stad Leuven organiseren samen Zomerfilms 2018: acht keer op evenveel verschillende locaties vindt er een openluchtvertoning plaats. De locaties zijn zorgvuldig uitgekozen, vaak in een park of bij een kasteel, omgeven door natuur. Voor de vertoning van tulipani op 18 juli en popstar op 21 juli moet je dan ook iets verder zijn dan het Leuvense stadscentrum, zoals in het Kasteel van Arenberg of het Paul van Ostaijenpark, beide in Heverlee.

De openingsfilm op 14 juli in het stadspark is late shift, een Britse actiethriller met een vernieuwend uitgangspunt: door de app te installeren die bij de film hoort, kan je mee het verhaal bepalen. Op het programma staan verder onuitgebrachte films, grotendeels komedies voor een mainstreampubliek. popstar bijvoorbeeld is een Amerikaanse mockumentary van en met het komische trio The Lonely Island, dat ook de afsluitende film brigsy bear produceerde. Eveneens werkend op de lachspieren is the hippopatamus, een adaptatie van het gelijknamige boek van Stephen Fry, een van de grootmeesters van de droge Britse humor.

Dat organisator Fonk achter zowel Cinema Zed, Kortfilmfestival Leuven als DOCVILLE zit merk je in de programmatie. Op 25 juli is er een kortfilmcompilatie met als thema Safari, waarvan wildebeest, de winnaar van de publieksprijs voor animatie op het afgelopen Kortfilmfestival, deel uitmaakt. Voor ons de grootste aanrader van Zomerfilms 2018 is DOCVILLE-winnaar piripkura, vertoond op zaterdag 28 juli bij Abdij Keizersberg. piripkura is een Braziliaanse documentaire over de gelijknamige stam in het Amazonewoud. Het feit dat die stam (vooral vanwege ontbossing) bijna uitgestorven is, op drie (!) leden na, van wie de filmmakers er twee volgen, maakt het een persoonlijk, maar ook een tragisch en noodzakelijk document over het belang van de bescherming van inheemse stammen. Om die reden kreeg de film tijdens het International Documentary Festival Amsterdam de Human Rights Awards ter waarde van 25.000 euro.

Alle films zijn gratis toegankelijk. Bekijk hier het volledige programma.

Beeld: piripkura

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS