Op de filmset van Patser (Adil El Arbi en Bilall Fallah)

“Het is hier toch altijd iets hè”, moppert een oud vrouwtje, terwijl ze de overrompeling aan het winkelcentrum Den Tir op ’t Kiel in Antwerpen aanschouwt. Deze uitspraak illustreert de gezellige drukte op een hectische filmset. Antwerpen, wereldstad en Europees koploper qua cocaïnegebruik, het ideale decor voor PATSER.

In de nieuwe gangsterfilm van het bekende regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, de makers van Image en het omstreden Black, ontketenen vier Marokkaanse straatboefjes ongewild een drugsoorlog door een lading Colombiaanse cocaïne te stelen. Geen afgezet terrein, geen barricades op ‘t Kiel, want de productie beschikte geenszins over een groot budget. Daarom koos het olijke duo voor een guerillafilmset, waarmee ze de authenticiteit van Antwerpen willen laten zien. De zoektocht naar een origineel en onvervalst beeld van de multiculturele samenleving is een leidraad doorheen hun regisseurscarrière. In de woorden van een uitgelaten Adil El Arbi: “Ik ben zelf van Antwerpen en wou er al zeer lang een film opnemen. Ik zocht naar geloofwaardigheid en vond die op het bruisende Kiel. Niets wat je in de film ziet, is fake, het gaat er daar echt zo aan toe.

Regisseurs Adil en Bilall overzien de chaos en hollen achter de camera’s aan terwijl er een niet onbelangrijke actiescène wordt geregistreerd. Agenten arresteren in een drukke winkelstraat ‘de patsers’ onder luid geroep en getier. De bende in de boeien bestaat uit Matteo Simoni als Adamo, Nora Gharib (Badia), Said Boumazoughe (Volt) en Junes Lazaar (Junes). Een cast met, op Simoni na, onbekende acteurs, geboren en getogen in het Antwerpse én bovendien boezemvrienden van de filmmakers. Ze toverden een onherkenbare Simoni om tot een echte drerrie, een jongen van de straat met Marokkaanse roots. Ook Nora Gharib, het enige vrouwelijke bendelid transformeerde van het brave meisjesachtige type naar een keiharde patser. “De film vertrekt vanuit clichés over andere culturen maar dat moet ook om de boodschap over te brengen,” geeft acteur Said Boumazoughe ons nog even mee. “Nooit eerder zag een Vlaamse film zo’n diverse cast. Diversiteit is een feit, jongens!”

Er wordt nog tot eind deze zomer opgenomen, onder meer in Amsterdam en in Marokko.

De film is vanaf 24 januari 2018 in de Belgische zalen te zien.

Beeld: Bilall Fallah en Adil El Arbi

Geschreven door GEERHARD VERBEELEN & GALIA VAN DE WOUWER
 
onomatopee