Op de filmset van Say Something Funny

“Ik kan absorberen!” roept Kamal Kharmach dolenthousiast wanneer zijn kunstmatig zweet voor de zoveelste keer opgedroogd is. “Ik heb niet veel talenten, dus ik heb al naar ons moeder gebeld, want absorberen, da’s ook een kwaliteit hé” grapt hij. De sfeer zit er overduidelijk dik in op de set van Nic Balthazars nieuwste film waarin Kharmach een bijrol als cabaretier vertolkt. In de Groenzaal te Gent staat Filmmagie geamuseerd toe te kijken van op een afstandje en ziet hoe de comedian opnieuw zweet krijgt toegediend vooraleer hij begint aan een zoveelste take waarin hij het podium verlaat na een comedyvoorstelling. Even verderop staan acteurs Barbara Sarafian en Peter Van den Begin zichtbaar geconcentreerd klaar voor de camera’s. De regieassistente gaat tekeer: “Stilte voor opname! Nic, we zijn er klaar voor.”

SAY SOMETHING FUNNY wordt Balthazars derde langspeelfilm, na de successen van ‘Ben X’ en ‘Tot Altijd’, en speelt zich af in het wereldje van de stand-up comedians. Peter Van den Begin neemt de rol van Ralf Hartman op zich, een gevestigd cabaretier, getroffen door een burn-out. De film focust op Hartman terwijl hij zijn oude succesvolle formule (een act als ‘de zatte man’) laat voor wat het is om iets nieuws uit te proberen, maar hij wordt geplaagd door onzekerheid. De nieuwe weg die hij inslaat, lijkt alleszins niet de goede. Comedy is niet altijd een lachertje.

De opnames zijn gestart op 17 augustus en zullen op 5 oktober afgewerkt worden, wat de draaidagen op een totaal van 34 brengt. De cast moest ook een echte comedyvoorstelling in elkaar boksen. Peter Van den Begin, Barbara Sarafian, Rik Verheye en Josse De Pauw hebben zich te pleuris gewerkt om voor een live publiek te kunnen spelen. De shows gingen door in Gent en Antwerpen waar mensen niet alleen konden genieten van een unieke voorstelling, maar ook even ervoeren hoe het eraan toe gaat op de set van een Vlaamse film. Voor twee andere castleden was de comedyvoorstelling geen vuurdoop. Jeroen Leenders en Kamal Kharmach, beiden professionals in het vakgebied van cabaret, maken deel uit van de cast en zullen hoogstwaarschijnlijk hun collega’s van allerhande tips voorzien hebben.

De scène waarvan Filmmagie getuige is, zal een belangrijke rol spelen in de film en wordt bestempeld door de crew als “puur personagewerk”. Kharmach is bezig aan zijn act,terwijl we zien hoe Hartman achter de schermen het gordijn opzij schuift en een blik in de zaal werpt. De onzekerheid en de zenuwen staan op zijn gelaat af te lezen. De twijfel lijkt toe te slaan. Zou hij dit wel doen? Achter hem, in de coulissen, staat Jeroen Leenders hem te plagen: “Uw pillekes werken ni hé!”. Gelukkig wordt Hartman gesteund door Laura (Barbara Sarafian) en het personage van Josse De Pauw, beiden vermoeden niks over het plan van Ralf Hartman. Kharmah verlaat intussen het podium (mét een exuberante zweethoeveelheid – absorberen lijkt dan toch eens te falen) en steekt Hartman nog een hart onder de riem met een paar welgemeende schouderklopjes. Een take later staat de De Pauw als presentator op het podium en kunnen we uit onze ooghoeken zien hoe Hartman pintjes pakt om dadelijk zijn act te brengen. “Man van mijn hart, man van uw hart, hier is Ralf Hartman!” schreeuwt de presentator door de micro, waarop Van den Begin opkomt en op zijn weg naar het midden van het podum zijn pintjes aflevert aan hem. Verrast verlaat De Pauw het podium. Helaas kregen we de comedyvoorstelling van Hartman die dag niet te zien, wel de reacties van Sarafian en De Pauw achter de schermen. Ze zijn duidelijk bezorgd over wat er zich afspeelt op de planken. Er kunnen maar weinig lachjes vanaf. Om te weten wat er precies aan de hand is, moeten we wachten tot het najaar van 2016 wanneer SAY SOMETHING FUNNY wordt uitgebracht in de Belgische bioscopen.

Geschreven door SVEN HOLLEBEKE