Op het BIFFF: Fantastische films uit alle hoeken van de wereld

Joe Dante heeft gisteren in de Bozar in Brussel in hoogsteigen persoon het startsein gegeven voor de 33ste editie van het Brussels International Fantastic Film Festival oftewel kortaf met als roepnaam: het BIFFF, de jaarlijkse hoogmis in het genre van de thriller-, de sciencefictionfilm en de fantasy.

Dante, voor het eerst in België, kwam er zijn nieuwe film voorstellen BURYING THE EX. “Een film van begin tot eind beïnvloed door Roger Corman bij wie ik het filmvak heb geleerd”. BURYING THE EX, over een ex-lief dat als zombie in het leven van haar grote liefde terugkeert, is de nieuwste horrorkomedie van good old Joe Dante, die zich onsterfelijk maakte bij het cultpubliek met onder meer 'Pirana' en ‘Gremlins’.

“Ongeveer 6% van de 60.000 bezoekers van het BIFFF vorig jaar kwamen uit het buitenland”, aldus Brussels schepen van Toerisme Philippe Close op de persconferentie van het festival. Het internationale karakter, de attracties en de heel bijzondere sfeer van het festival in Brussel zijn traditiegetrouw dé aantrekkingspolen van het BIFFF. Er worden meer dan honderd films uit dertig verschillende landen vertoond.

Nog enkele tips uit het overladen programma: de Spaanse thriller LA ISLA MINIMA van Alberto Rodriguez, goed voor tien Goya's (de Spaanse Oscars), EVERLY van Joe Lynch met Salma Hayek, EL ARDOR, een moderne western van Pablo Ofedrik met Gael Garcia Bernal, GRATEFUL DEAD van Eiji Uchida, volgens de catalogus “ Wanneer Michael Haneke en Miike Takeshi samen een dramedy over eenzaamheid, wraak en ...porno zouden maken”. En MONSTERZ, een verhaal over een kind dat met zijn ogen mensen kan manipuleren, de nieuwste film van de Japanse cineast Hideo Nakata (‘The Ring’). En op de slotdag staat het onnavolgbare IN ORDER OF DISAPPREANCE geprogrammeerd, in een regie van de Noor Hans Peter Moland. Daarin poogt een brave huisvader zijn zoon te wreken...

Vreemde eend in de bijt is de omnibusfilm WORDS WITH GODS, een film geregisseerd door negen bekende filmmakers, van Amos Gitai via Alex de la Iglesia, tot Hector Babenco. Een van hen is ook Guillermo Arriaga, de man die meeschreef aan drie films van Alejandro Gonzalez Iñarritu: ‘Amores Perros’, ‘21 Grams’ en ‘Babel’.

Voorts is er een speciale focus op de (weinig bekende) fantastische film in Argentinië. Het BIFFF wil met de Argentijnse clichés breken en laten zien dat er ook heel wat (ander) artistiek talent verscholen zit in het Latijns-Amerikaanse land van de tango. De inspiratie haalde het festival bij Blood Window, een gelijkaardig festival in Argentinië. Een deel van de selectie wordt ook in Brussel vertoond. De Argentijnse filmmaker Andres Borghi komt er zelf zijn absurde komedie BORN TO DIE voorstellen.

‘We selecteerden ook heel wat films uit Zuid-Korea en Hongkong’, aldus Chris Orgelt, programmaverantwoordelijke voor het BIFFF, filmlanden waar al jaren flitsende en harde actiefilms worden gemaakt. Dé aanrader in deze categorie is alsvast A HARD DAY (*), misschien wel de geniaalste en meest inventieve actiefilm van 2014. De originele Koreaanse politiethriller werd enthousiast onthaald in Cannes nadat de film er vorig jaar geselecteerd werd voor de Quinzaine des Réalisateurs. Voor de vijftigste verjaardag van het Hong Kong Economic and Trade Office in Brussel, tonen ze ook nog een tiental kung fu-klassiekers met als neusje van de zalm: THE WAY OF THE DRAGON van Bruce Lee, THE YOUNG MASTER van Jackie Chan, ONE UPON A TIME IN CHINA II van Tsui Hark tot het meesterlijke THE GRANDMASTER van Wong Kar Wai.

In de Europese competitie worden de beste films bekroond door de Méliès jury. In deze competitie zit onder meer AUTOMATA, de tweede film pas van Gabe Ibanez maar hij strikte met deze film toch maar het wereldbekende acteursduo Melanie Griffith & Antonio Banderas.

Traditiegetrouw verwelkomt het BIFFF tal van gasten. Joe Chien stelt zijn nieuwste film ZOMBIE FIGHT CLUB voor, een eerbetoon aan de exploitatiefilm, de jonge Egyptische cineast Marwan Hamed komt met zijn nieuwste boekverfilming HET YACOUBIAN en Jean-Luc Herbulot bracht onlangs zijn eerste langspeelfilm DEALER uit.

Voor de kleinsten is er een kindermatinee in samenwerking met Jekino’'. Zondag 19 april kunnen kinderen samen met hun ouders naar MINI EN DE MUGGEN. Ook voor deze voorstelling hebben wij enkele gratis tickets (via info@filmmagie.be). ‘Voorts zijn er nog heel wat extravagante randactiviteiten. Onze Zombifff-parade met bijbehorende zombie-olympics en het Vampierenbal bijvoorbeeld.’

Het Brussels International Fantastic Fim Festival blaast dit jaar 33 kaarsjes uit, toont het beste uit de wereld van fantasy, thriller, horror en science-fiction en vindt plaats van 7 tot 19 april. Voor meer informatie kan je terecht op www.bifff.net.

* Wij geven 5x2 tickets weg voor de avondvertoning van de wel heel bijzondere actiefilm A HARD DAY op zaterdag 18 april om 22u30 in BOZAR in Brussel. Wat je moet doen? Even reageren op info@filmmagie.be en wij sturen je een berichtje terug als je bij de winnaars bent.

Geschreven door SIEBE NICOLAÏ