Open Doek halfweg

Het wereldfilmfestival Open Doek in Turnhout (Koersel-Roeselare etc.) is ongeveer halfweg. Eén van de meest opvallende nieuwigheden was dat het festival dit jaar kon uitpakken met een dag-, avondkrantje.

Een opmerkelijke film in competitie is het Afrikaanse AUJOURD’HUI (foto) van Alain Gomis (Senegal), die dit jaar in wereldpremière ging op het Filmfestival van Berlijn. Impressionisme met een vleug James Joyce, zeg maar. Eén brok vloeibare, fluwelen melancholie, die de tijd evoceert, magisch realisme bijna. Waarmee een blik in de toekomst wordt geworpen. Dat en nog veel meer weet Gomis als een visueel meesterwerkje te verpakken. De laatste dag uit het leven van Satché, een naar huis teruggekeerde jongeman wordt zo een eenvoudige, contemplatieve droom, waarin de socio-economische realiteit sluimerend present is.

In de rubriek “komen eten” - immens populair in alle denkbare media waar ook ter wereld - situeert zich ongetwijfeld CANELA van de debuterende Mexicaan Jordi Mariscal, een kinderfilm met uitvergrote goede en slechte protagonisten die garant staat voor een aangename zit. Het traditionele gerecht “mole”, waarvan de bereiding gedetailleerd wordt gevolgd, mag dan vermoedelijk voor niemand zijn favoriete hap zijn, van de film zelf bleek het aanwezige jeugdige publiek wel pap te lusten.

Eerder al werd tijdens het festival de Dirk Vandersypen Award uitgereikt aan Maria Fernanda Restrepo. WITH MY HEART IN YAMBO mag dan als relaas wat aan de lange kant zijn, het belicht wel puzzelgewijs de niet aflatende strijd van de familie Restrepo tegen de Ecuadoriaanse autoriteiten die in januari 1988 de tienerjongens Santiago en Andres - de broers van de filmmaakster - zonder reden ontvoerden, martelden en tenslotte vermoordden. Wat tot de dag van vandaag nog altijd wordt ontkend. De dictatoriale willekeur alsook het complot van stilzwijgen en elkaar indekken wordt door het document alleen nog maar hallucinanter omdat het één kluwen van hele leugens en halve waarheden is.

Nog enkele aanraders voor het tweede deel van het festival: HISTORIAS, ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA, DRY BRANCHES OF IRAN, EL GUSTO, VIVAN LAS ANTIPOLAS, FOOTNOTE, LE HAVRE, MARLEY,MONSIEUR LAZHAR, REBELLE enz.

Het festival duurt nog tot zondag 29 april. Info: www.opendoek.be

Geschreven door ZENO CORNELIS