Opening nieuwe samenwerking De Cinema in Antwerpen

Morgen is het eindelijk zover: het voormalige Cinema Zuid stelt zijn nieuwe stek voor. De filmprogrammatie van M HKA vindt onderdak in de twee cinemazalen van De Studio. De naam Cinema Zuid kon in centrum Antwerpen niet standhouden. DE Studio en M HKA stellen voor: De Cinema.

Sinds 2009 verzamelde de cinefiele Antwerpenaar in het Fotomuseum aan de Waalse Kaai, waar Cinema Zuid zijn thuis had. Met een focus op het filmhistorische groeide het uit tot een plaats voor nostalgici, studenten en trouwe luitenanten van de zevende kunst. DE Studio aan het Mechelseplein is dan weer een begrip in de Sinjorenstad. De voormalige Studio Herman Teirlinck is sinds het begin van het decennium een creatief hoofdkwartier geworden, onder leiding van Villanella, waar zowel kunstenaars als toeschouwers terecht kunnen. Begin 2018 opende een eerste zaal met 50 plaatsen. Morgen opent een tweede, grotere zaal met 165 plaatsen.

M HKA en De Studio bundelen de krachten voor een nieuw hoofdstuk in het rijke cinemaverleden van de stad Antwerpen. De unieke tandem wil vooral een bredere filmwerking op poten zetten, maar behoudt de sterke historische visie van de programmatie van Cinema Zuid. De missie van De Cinema is tegelijkertijd een intrigerende zoektocht naar hoe de filmzaal terug dé plaats van de filmervaring kan worden. Met de concurrentie van streamingdiensten – Disney+ is in aantocht – en een in het algemeen erg versterkt thuisaanbod wil het nieuwe filmhuis vooral inzetten op de unieke collectieve filmbeleving en het voeden/verteren van het maatschappelijk debat. De Cinema en zijn programmatoren gaan uit van een dynamische canon die niet gebeiteld staat in een onwrikbare rots. De filosofieën van DE Studio (een huis van makers, van alles, voor iedereen en nu) en van Cinema Zuid (films als meer dan enkel popcornentertainment) blijven zo behouden.

Ook al gaat een verhuis altijd gepaard met wat melancholie en weemoed, echte vrees is niet op zijn plaats. De geliefde filmhistorische reeksen en de matinees blijven deel uitmaken van de programmatie. Filmactualiteit en filmgeschiedenis gaan nu eenmaal hand in hand. Dat De Cinema de canon wil bevragen heeft ook geleid tot het boeiende thema ‘Canon 2.0’. Een gekend, canoniek werk, bijvoorbeeld Once Upon a Time in the West van Sergio Leone, wordt gekoppeld aan een meesterwerk in de marge, in dit geval met Marketa Lazarova van František Vláčil. Een oefening die enkel maar valt toe te juichen. En een uitnodiging om de paardenbril af te zetten en op zoek te gaan naar een bredere canon.

De Cinema richt zich niet enkel op de zelfverklaarde cinefiel. Het wil verbinden en een ontdekkingsgezel zijn. Familie- en animatiefilms, spraakmakende docu’s, recente releases én slimme reeksen zijn de krijtlijnen van een programma dat dagelijks moet beklijven. De reeks De Eerste Keer blikt bijvoorbeeld terug op memorabele ‘eerste keren’ in de cinemageschiedenis (denk Toy Story als allereerste volledig computergeanimeerde langspeler). Andere thema’s op de agenda: Radicaal, Girls on Film, Trash Tuesday en nog heel wat meer.

Bij een nieuwe cinema hoort uiteraard een feestelijke opening, die gratis toegankelijk is voor iedereen. Op donderdag 29 augustus is er een officiële inhuldiging door het jonge acteertalent Nora Dari en de iets meer ervaren Jan Decleir, waarna een feestnacht wordt ingezet. Om het startschot te geven van de zoektocht naar een alternatieve canon organiseert De Cinema een denkoefening in de aanwezigheid van programmator Orlande Verde, Girls on Film-medewerker Eline Van Hooydonck en professor Philippe Meers. De zalen mogen zich ook opmaken voor hun eerste (officiële) vertoningen met een resem kortfilms, waaronder het gevierde Flor de Mil Colores (2015) van Karen Vázquez Guadarrama over een moeder in een Boliviaans mijnkamp. In samenwerking met Artesis Plantijn Hogeschool Immersive Lab is er ook aandacht voor misschien wel het cinemaformat van de toekomst: virtual reality. Regisseur Kristina Buožytė baseerde haar installatie Trail of Angels op de abstracte kunst van Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Voor wie er niet geraakt bij de opening, zijn er nog verschillende  vertoningen tijdens de komende dagen. De afterparty met Tom Barman, DJ Hengst en Altijd Brijs belooft stevig te worden.

Overzicht programma

Geschreven door SVEN HOLLEBEKE