Opnieuw Viewpoint in Gent

Viewpoint was in de jaren 90, begin jaren 2000 een festival met een internationale reputatie, tot de stekker er na 9 edities werd uitgetrokken. De tiende editie gaat nu door van 23 tot 27 mei in Studio Skoop, Gent.

In 1994 groeide in de Gentse Studio Skoop een filmweek met documentaires uit tot het festival Viewpoint. Festivaldirecteur Walter Vander Cruysse, bioscoopuitbater van Studio Skoop, kon rekenen op mede-organisator en programmator Cis Bierinckx voor een uitgelezen programma non-fictiefilms. Peetvader van de Direct Cinema Albert Maysles (Gimme Shelter, Grey Gardens) was er ooit te gast, net als Steve James met zijn Hoop Dreams en Sergej Dvortsevoj, die dit jaar met zijn fictiefilm Ayka geselecteerd was voor de hoofdcompetitie op het festival van Cannes.

In zijn eerste negen jaar was Viewpoint het enige festival in Vlaanderen dat zich toelegde op de documentaire. Onder meer het Leuvense Docville stapte in de leemte die Viewpoint liet nadat het Gentse festival in 2003 ophield te bestaan. Ondertussen heeft in Gent Courtisane, aanvankelijk een festival voor (experimentele) korte films, een stevige reputatie opgebouwd als festival voor documentaire films, met tijdens de afgelopen editie nog de Chinese filmer Wang Bing als gast met een retrospectief programma.

De nieuwe start van Viewpoint is bescheidener dan zijn voorloper. De selectie van 22 titels ging uit van ingezonden films, al koos Vander Cruysse samen met de nieuwe initatiefnemer Kris De Meester, actief als casting director en (fictie)regisseur, wel om de band met het verleden aan te halen door Peter Entell uit te nodigen. De in Zwitserland werkende Amerikaan was in het verleden al te gast op het festival - hij won met zijn Rolling (1998) de Canvasprijs die op Viewpoint werd uitgereikt - en komt nu zijn JOSH'S TREES (2005) voorstellen en een masterclass geven. JOSH'S TREES combineert bestaand beeldmateriaal tot een portret van een overleden vriend van de filmmaker om het jonge zoontje van de man een beeld te geven van zijn dode vader.

Openingsfilm van het hernieuwde Viewpoint is THE LIMITS OF MY WORLD van Heather Cassano, een coming-of-agedocumentaire over een autistische jongeman. Dan staat onder meer MISS ROSEWOOD op het programma. Daarin volgt de Deense Helle Jensen de performancekunstenaar John Cory, zelfverklaard 'transgender terrorist' uit New York. In haar studentenfilm What's in a Name (2010) maakte de Vlaamse filmmaker Eva Küpper al een sterk portret van de activist. Slotfilm wordt GRAB AND RUN van de Spanjaard Roser Corella over het Kirgizische gebruik om een huwelijk aan te gaan met een gekidnapte jonge vrouw.

Elke vertoning combineert een lange film met enkele korte documentaires. Tickets en meer informatie: www.viewpointdocfest.be

BEELD: JOSH'S TREES

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee