Palmares BIFFF

GHOST GRADUATION van Javier Ruiz Caldera heeft op het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF) de Gouden Raaf gewonnen, de prijs voor beste film van het festival. De Spaanse horrorkomedie, over een paranormaal begaafde leerkracht die een stel overleden studenten helpt afstuderen, kaapte ook de publieksprijs weg. De internationale jury onder leiding van cineast Roland ‘The Mission’ Joffé was vooral onder de indruk van “de humor en de intelligente aanpak.”

De Zilveren Raaf werd gedeeld door twee films: de Japanse thriller ABDUCTEE en AMERICAN MARY van Jen & Sylvia Soska.

De Europese jury verkoos de Britse prent MAY I KILL U? als Beste Europese thriller. Regisseur Stuart Urban ontving daarvoor de Zilveren Méliès.

CONFESSION OF MURDER van de Zuid-Koreaanse filmmaker Byeong- Gil Jeong ging met de hoofdprijs van de Thrillerjury aan de haal. BLANCANIEVES, Pablo Berger’s stille zwartwit-versie van het klassieke Sneeuwwitjeverhaal van de gebroeders Grimm, kreeg de 7de Spoor Prijs overhandigd. De film is al enkele dagen te zien in de Belgische zalen.

Er waren eveneens tal van korte films te zien. Uiteindelijk kreeg het ook al in Leuven op het Kortfilmfestival (IKL) bekroonde PERFECT DRUG van Toon Aerts de grote onderscheiding van de festivaljury. De Unie van de Belgische Filmpers (UBFP/UPCB) reikte haar Persprijs uit aan POUR VOUS SERVIR, een komedie van Christophe Clin, lang geen onbekende in het kortfilmfestivalcircuit. Eerder werd de film al vertoond op het Festival van de Kortfilm in Charleroi en het Brusselse Festival du Mini-film. De jury motiveerde haar keuze voor deze film door te onderstrepen dat het om “een surrealistische en goed geritmeerde komedie gaat, waarbij de regisseur erin geslaagd is om een eenvoudig gegeven – de weg die een koffer aflegt – zo te vertellen dat het verhaal perfect wordt gevat. De jury was eveneens onder de indruk van de algehele vertolking.”

Het BIFFF, zonder concurrentie het meest sfeervolle en geanimeerde filmfestival in België, is een internationaal filmfestival dat al 31 edities de meest fantasierijke en huiveringwekkende films naar Brussel haalt. Dit jaar was de bekende Ierse filmregisseur Neil Jordan, bekend van onder meer Interview With a Vampire en BYZANTIUM (openingsfilm), de eregast. Een andere, trouwe gast van het festival was de Italiaanse filmer Dario Argento die, net zoals Neil Jordan, ook al een masterclass gaf op deze festivaleditie.

Het festival, dat 232 binnen- en buitenlandse filmjournalisten accrediteerde, klokte af op 64.400 toeschouwers waarmee bewezen werd dat de liefhebbers van het genre in grote getale het BIFFF in hun verhuis naar de Bozar zijn gevolgd.

Geschreven door TOM ROUVROIS