Palmares Kortfilmfestival Kortgeknipt

LA VIE EN ROUGE (foto) van Mustapha Souaidi (van Kaska DKO Antwerpen) werd op de achtste editie van het kortfilmfestival Kortgeknipt in Sint-Niklaas door de jury uitverkozen als Beste Film. De fictiefilm LA VIE EN ROUGE evoceert een fait divers uit het leven van een jonge vrouw die na een ruzie met haar vriend, zich terugtrekt op haar zolderkamer en wegdroomt bij haar muziek... De jury prees het ingehouden acteren, het spaarzaam aanwenden van dialogen en het uitgediepte contrast tussen een geïdealiseerde en een reële liefde.

Als Beste Animatie koos de jury voor de collage APRèS LA VIE waarvoor Adelheid Verledens (RHOK Etterbeek) een speelse en tegelijk zeer persoonlijke stijl bedacht met een opvallende klankband (met dank aan Jacques Tati?)

De jury gaf tenslotte ook een Speciale Vermelding aan BOOM van Monik Myle (Academie Beeldende Kunsten Anderlecht) als Beste Documentaire. Dankzij een eenvoudig idee met een sterke narratieve kracht symboliseert het omhakken van bomen de vergankelijkheid van het menselijke leven.

Het publiek van zijn kant koos als Beste Film voor het efficiënt gemaakte DE MAN van Thomas Engelaer (Kaska-DKO (A'pen) waarin een man droomt dat hij zelfmoord gaat plegen...

Kortgeknipt is een jaarlijks terugkerend kortfilmfestival in Sint-Niklaas (Stadsschouwburg) waar een onafhankelijke jury van professionelen de Beste Films kiest die gemaakt zijn in het kader van het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) sectie Film. Dit jaar schreven acht academies in. Een quasi volle zaal zag samen met de jury 21 korte films.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee