Peliculatina, Latino-filmfestival in Brussel

In Brussel begint vanavond Peliculatina, het festival van de Latijns-Amerikaanse en Iberische film. Het evenement, georganiseerd door het Huis van Latijns-Amerika in Elsene, duurt tot zondag 29 september en vult de leemte op, ontstaan door het verdwijnen van het ooit zeer populaire FestCEAL. In zijn huidige vorm is het strikt genomen aan zijn tweede editie toe, maar gezien de kleinschaligheid van editie 2012 mag deze als de echte start gelden. Verspreid over de bioscopen Vendôme, Styx en Flagey kun je naar 27 films uit diverse Spaans- en Portugeestalige landen.

De Latijns-Amerikaanse film is niet onder één hoedje te vangen en het programma weerspiegelt de bonte diversiteit van filmische expressievormen in de regio. Het is een staalkaart van films die vaak gelauwerd werden op de festivals van Cannes, Berlijn, San Sebastián of Havana. Nevensecties zijn onder meer gewijd aan films van vrouwelijke regisseurs, de Latijns-Amerikaanse jeugd en politieke films. De Midden-Amerikaanse cinema krijgt bijzondere aandacht en voor het eerst zijn ook films uit Spanje te zien. In samenwerking met het Latijns-Amerikaans Filmfestival van Vlaanderen (Antwerpen) worden vier films vertoond die daar de voorbije jaren in de competitie zaten.

De veertigste verjaardag van de dood van Salvador Allende en de militaire staatsgreep onder leiding van Augusto Pinochet in 1973 mocht niet onopgemerkt voorbijgaan. Chili staat dus in de kijker in een aparte sectie en er is ook een kleine, maar interessante tentoonstelling te zien met Chileense filmaffiches. Het festival gaat van start met de Chileense prent Miguel, San Miguel (foto), het gefictionaliseerde relaas van de begindagen van Los Prisioneros, een rockgroep die zich als spreekbuis van het protest tegen Pinochet opwierp. De slotfilm is het Braziliaanse drama A busca met Wagner Moura (bekend van Tropa de elite en Elysium).

Andere blikvangers zijn de Cubaans-Spaanse satirische zombiefilm Juan de los muertos (bekroond op het recentste BIFFF), het Colombiaanse drama La Playa D.C. (geselecteerd voor Un Certain Regard op het festival van Cannes 2012) en de historische allegorie Insurgentes van de Boliviaanse veteraan Jorge Sanjinés. Voor iedereen met interesse voor het continent biedt Peliculatina een gelegenheid om op korte tijd kennis te maken met de filmproductie uit een bij ons nog altijd weinig bekend werelddeel.

www.peliculatina.be
www.america-latina.be

Geschreven door GORIK DE HENAU