Puberportret wint persprijs op Filem'On

Met een mooie ceremonie waarin de jonge zangeres Emma Kristin (13) met gitaarbegeleiding twee nummers bracht en Vicky Fasano (15) op piano Chopin aan het jonge publiek voorstelde, is Filem'On - Internationaal Filmfestival voor een Jong Publiek op z'n einde gelopen. Voor de eerste keer reikte ook Filmmagie een prijs uit.

Filmmagie kreeg de kans om samen met Frans Lefever (voormalig VRT) en Yves Calbert (Confluent) de pers te vertegenwoordigen op het festival. De driekoppige jury reikte haar prijs uit aan de poëtische coming-of-agefilm UNE COLONIE, het fictiedebuut van de Canadese Geneviève Dulude-De Celles. Zij regisseerde eerder de documentaire Bienvenue à F.L., een verdieping in de jongerenwereld van de middelbare school, die met zijn kliekjes, pesterijen en spannende nieuwe vriendschappen ook deels de achtergrond vormt van UNE COLONIE. De film won ook de jeugdprijs (de Kristallen Beer) tijdens de Berlinale van 2019.

Filem'On selecteerde acht competitiefilms, animatie én live action, die een bioscooprelease zullen krijgen (niet evident op een festival). In het geval van UNE COLONIE is die verdeling voorlopig louter Franstalig (Le Parc Distribution) en zonder datum. Hopelijk steekt de Antwerpse verdeler JEF, met wie Le Parc regelmatig samenwerkt, ook zijn handen in het vuur voor een Vlaamse release. Met zijn persprijs bezorgt Filem'On de winnaar extra aandacht, om de film zo aan een groter publiek te helpen.

De persjury koos voor UNE COLONIE omdat die zo dicht bij de wereld van de puber blijft, zonder sensationeel te worden, iets waar het donkere, gewelddadige STUPID YOUNG HEART wel last van had. In UNE COLONIE is Mylia nieuw op de middelbare school, een gewichtige start, te meer wanneer blijkt dat ze op haar vorige school gepest werd. Ook hier blijkt ze een buitenbeentje te zijn, minder vrolijk en meer bedachtzaam dan de rest. Ze heeft geen interesse in make-up of jongens, maar wil wel doen alsof. Enerzijds is ze volwassener dan haar leeftijdsgenoten, minder dramatisch, anderzijds voelt ze zich te jong voor een seksuele ervaring. We zien hoe Mylia er toch probeert bij te horen ­– dat moet zowat de essentie zijn van een puberleven – maar verschillende keren tegen de lamp loopt. De puberervaring is vooral lichamelijk. Denk schmink, strakke bloesjes, veel alcohol en te natte kussen in de toiletten tijdens het schoolfeest. En waar gaat die jongen met zijn hand naartoe?

Te midden van high school hell en een uit elkaar vallend gezin is haar klasgenoot Jimmy voor Mylia een rots in de branding, al worstelt hij met zijn eigen problemen en gooit hij te pas en te onpas zijn native American-origine in de strijd. Via klasgesprekken in de les maatschappijleer brengt Dulude-De Celles diversiteit aan op een terloopse, niet-politieke manier. Tussen Mylia en Jimmy is er een zekere aantrekkingskracht: ze zijn allebei 'anders dan de rest'. Het belang van vriendschap en liefde in deze zeer fragiele levensfase komt hier naar voor. Ook gebruikt UNE COLONIE poëtische beeldtaal om de kracht van het anders zijn vorm te geven, met als hoogtepunt het schoolfeest, waar Milya buiten de voorgetekende lijnen op de gymzaalvloer danst.

De andere films binnen de perscompetitie waren KAPSALON ROMY (release 23 oktober), STUPID YOUNG HEART (winnaar Teen Screen Award, releasedatum onbekend), SOLAN & LUDWIG: REIS NAAR DE MAAN (stopmotionanimatie, 18 december), LE VOYAGE DU PRINCE (2D, 11 december), FRITZI, A REVOLUTIONARY TALE (2D, winnaar van de animatieprijs, releasedatum onbekend) en LA FAMEUSE INVENTION DES ROUS EN SICIEL (2D en 3D, 18 december).

Het festival telt tien competities met vooral kinderjury's. Het juryrapport van de Teen Screeners toont een kleine glimp van hoe het is wanneer tieners over films gaan oordelen: "Scent of oranges by Ivan Pokorny had a grasping story with many layers put on screen with a great cinematography. The main charachter was authentic and real. We were also amazed by the awesome horses." Filem'On staat bol van de samenwerkingen met jongeren. Hilde Steenssens, festivaldirecteur, zei op de slotceremonie dat ze het festival graag steeds meer door jongeren gerund zou zien.

Palmares

Filem’on Live Action Award: Hacker van Poul Berg
Filem’on Animation Award: FRITZI, A REVOLUTIONARY TALE van Ralf Kukula & Matthias Bruhn
Filem’on Teen Screen Award: STUPID YOUNG HEART van Selma Vilhunen
Filmmagie-UFK-UCC Award: UNE COLONIE van Geneviève Dulude-De Celles
CIFEJ Award: TOO FAR AWAY van Sarah Winkenstette
ECFA DOC Award: CHAMP van Cassandra Offenberg
ECFA SHORT FILM Award: LOLA, THE LIVING POTATO van Leonid Shmelkov
BELGIAN SHORT FILM Award: ZIBILLA van Isabelle Favez
TV Award: HELLO WORLD, THE POND TURTLE van Anne-Lise Koehler & Eric Serre
Class Short film jury: JUSTE MOI ET TOI van Sandrine Brodeur-Desrosiers

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS