Publieksfestival numero uno, het BIFFF, van start!

Met THE QUIET ONES van John Pogue in wereldpremière begint dinsdag 8 april in de Bozar in hartje Brussel de 32ste editie al van het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF), het sfeervolle publiekfestival bij uitstek in België voor iedereen die van ver of van nabij geïnteresseerd is in het genre van de fantasy. Het filmfestival duurt tot en met Paaszondag 20 april en wordt dan afgesloten met het palmares en de Europese première van POLICE STORY 2013 van Sheng Ding.

Het grootste publieksfestival van België slaat voor de tweede keer op rij zijn tenten op in cultuurtempel de Bozar en maakt tijdens de Paasvakantie van Brussel eens t meer de hoofdstad van fantasy, science-fiction en horror. De openingsfilm is dus de paranormale Hammerproductie THE QUIET ONES waarin een professor zijn eigen klopgeest probeert te creëren. IJzige thrillers, ongebreidelde fantasy, duivelsuitdrijvingen, ruimtepiraten en voetballende zombies zijn maar een topje van de ijsberg die het BIFFF aan haar fans biedt. Dit jaar pakken de organisatoren uit met de première van enkele Aziatische blockbusters zoals COLD EYES en OUT OF INFERNO. Maar het BIFFF kijkt niet alleen naar het Verre Oosten, maar ook in eigen buik. Zo is er de sectie ‘Mad In Belgium’ die een heleboel bizarre, onwaarschijnlijke, experimentele, subversieve films van pure Belgische makelij voorstelt. Daarnaast is er ook een retrospectieve rond de aloude, vermaarde horrorstudio Hammer zodat de klassiekers DRACULA: PRINCE OF DARKNESS, en THE REVENGE OF FRANKENSTEIN nog een keer op het grote scherm te zien zullen zijn.

Enkele aanraders uit het gigantische aanbod: MOEBIUS (foto) van het Koreaanse genie Kim Ki-duk, stilaan habitué van het festival, een mokerslag van een gewelddadige film waarin amper een woord wordt gesproken, THE GAMBLER WHO WOULDN’T DIE van Giancarlo Giannini, DARK BLOOD van George Sluizer, de postume film met wijlen acteur River Phoenix (die tijdens de opnames overleed) die twintig jaar na datum eindelijk kon worden afgewerkt, de op het Filmfestival van Venetië niet bijster goed ontvangen fantasy THE ZERO THEOREM van Terry Gilliam, UGLY van de Indische crack Anurag Kashyap, REAL van Kiyoshi Kurosawa, YOUNG DETECTIVE DEE, de comeback van Tsui Hark, THE HOUR OF THE LYNX van Soren Kragh-Jacobsen, YELLOW van Nick Cassavetes, ENEMY, de mysteriethriller van Denis ‘Prisoners’ Villeneuve en ten slotte dé favoriet van de internationale competitie, namelijk de griezelkomedie WITCHING AND BITCHING van Alex de la Iglesia.

Het BIFFF is eveneens bekend om zijn ambiance, z’n animatie tijdens, voor en na de vertoningen, en talloze nevenactiviteiten zoals de talloze gasten die hun film komen presenteren en steevast door het publiek worden uitgedaagd/ gedwongen om een liedje te zingen: “Un chanson! Un chanson”).
Zo zal de Franse filmer Jean-Pierre Jeunet, u wellicht bekend van de donkere fantasyfilms DELICATESSEN, LA CITÉ DES ENFANTS PERDUS en ALIEN RESURRECTION een masterclass verzorgen. De cineast zal er allicht zijn productiegeheimen onthullen, neemt je mee naar zijn mythische filmwereld en toont hoe je een surrealistische dimensie creëert in een wereld waar nerveus schokkende camerabeelden de norm zijn geworden.

Voor het grootse gebeuren zakken enkele meesters van het genre naar Brussel af om fans en liefhebbers hun vakkennis door te geven. Frans auteur en scenarist Tonino Benacquista laat je zien wat het verschil is tussen het schrijven van een roman en van een strip. Ook zal er een lawine zijn aan Q&A-sessies met onder anderen Terry Gilliam & Mélanie Thierry, George Sluizer, Caroline Munro, Carmen Maura, Denis Villeneuve, Lloyd Kaufman, en vele anderen.

Het BIFFF zou het BIFF niet zijn zonder de jaarlijkse wedstrijden, zoals de Belgische kortfilmcompetitie (vrijdag 11 april), de Make-up & International Body Painting Contest(op vrijdagavond 18 april) en de Cosplay Contest. Ook zal het zombieleger weer zijn parade houden in het Warandepark terwijl de Zombiff Day zal worden afgesloten door de Zombiff Night.

Allen daarheen dus, naar de jaarlijkse hoogdagen van fantasy en horror van 8 april tot en met 20 april in drie zalen van de Bozar in Brussel, twee weken lang bijna het paradijs voor elke cultliefhebber!

Meer info: www.bifff.net

Geschreven door TOMAS VAN DE VOORDE
 
onomatopee