A Quiet Passion Beste Film op Film Fest Gent

“De winnende film moet een krachtig idee hebben én origineel zijn”, woorden van de jury van Film Fest Gent aan het begin van hun zoektocht naar de beste van 12 diverse competitiefilms. Op welke manier de winnaar A QUIET PASSION (foto) van Terence Davies aan dat criterium voldoet, zal wel voor eeuwig en altijd een raadsel, dan wel een geheim van de jury blijven. Ook de zinsnede “de meest gedurfde en meest rigoureuze film” kan betrekking hebben op een handvol films, maar op de winnaar? Er is niks mis met de film van Terence Davies. Daarover kan iedereen zelf oordelen vanaf 2 november, want dan komt de film bij ons in de bioscoop. Het portret van de gerenommeerde dichteres Emily Dickinson lijkt vrij accuraat geschetst en de weergegeven poëzie doet verlangen naar meer. A priori zijn biopics evenwel zelden origineel of ontsproten uit een krachtig idee. Dickinsons verzuring – een gevolg van haar kritische attitude – is wel knap verbeeld. Je moet namelijk van jezelf houden voor je van de schoonheid van de wereld kunt genieten. 

Daar hebben de jongeren in HOME, de jongste (in Venetië al bekroonde) film van Fien Troch, ook duidelijk moeite mee en de ouders reiken hen zeker geen helpende hand. De George Delerue Award voor beste muziek kon moeilijk een betere bestemming krijgen. Johnny Jewel leverde namelijk een soundtrack af die perfect de innerlijke chaos en onstuimige emoties van deze skatende hangjongeren vat. HOME kreeg overigens ook de twee publieksprijzen. Een hart onder de riem voor de distributeur die het aandurft om HOME vanaf half januari in de zaal te brengen.

Zag het programma er aanvankelijk veelbelovend uit, dan kan je achteraf moeilijk tot een andere conclusie komen dan dat Film Fest 2016 een vrij matige editie was. Nieuwe films van nogal wat bekende namen voldeden niet aan de verwachtingen. En het aantal verrassingen bleek nogal beperkt. Dat brengt ons bij die ene echte verrassing: GLORY van de Bulgaren Kristina Grozeva & Petar Valchanov, makers van het verdienstelijke debuut The Lesson, die een meer dan verdiende eervolle vermelding van de internationale jury kreeg. Het is het pakkende verhaal van de vereenzaamde maar doodeerlijke spoorwegarbeider Tzanko die zowel de corrupte overheid als zijn stelende 'collega's' aanklaagt. De brave man vindt langs de spoorweg waarvan hij de biels moet controleren een zak vol baar geld, maar hij is veel te eerlijk om die voor zichzelf te houden. Zijn oversten willen hem huldigen als een held, schenken de man een horloge, maar nemen hem zijn perfect op zijn werkuren afgestelde uurwerk af – dat emotionele waarde heeft, want hij heeft het van zijn vader heeft gekregen ... Prachtfilm, heerlijke cinema.

Een jongerenjury gaf de Explore-prijs aan GRAVE van de Française Julia Ducournau. Een film die zijn schaduw sinds Cannes, waar de film een van de revelaties was, al ferm vooruit had geworpen. Uit het juryrapport: “GRAVE, een ware mokerslag die lang blijft nazinderen, laat door zijn diepgang veel genregenoten ver achter zich. Ducournau vermijdt behendig alle clichés van het gore-genre en plaatst een complexe jonge vrouw centraal, gedreven door een oerkracht. Bovendien is de film een intelligente studie van het seksueel ontwaken, wat de regisseur op een ingenieuze wijze weet te verbinden met kannibalisme. GRAVE getuigt van een gedurfde brutaliteit, is een absolute tour de force.”

Tot slot nog even het volgende: er was sprake van een voorzichtige samenwerking tussen Film Fest Gent en de Universiteit Gent. Dat werd dit jaar een nieuw elan gegeven door vier ochtendvoorstellingen, die – als les opgevat – telkens voorzien waren van een degelijke inleiding (in het geval van THE EMPEROR IN AUGUST zelfs van een les vooraf) en tevens met uitgebreide duiding en een Q&A achteraf. Een fantastisch initiatief, zeker aan te bevelen voor wie meer info of achtergronden wil over een film en niet gebonden is aan een of ander strak schema. Patrick Duynslaegher, artistiek directeur, wist te vertellen dat de samenwerking volgend jaar zeker wordt voortgezet. Uitkijken dus naar de ochtendsessies tussen 10 en 20 oktober 2017.

De Palmares

Grote Prijs: A QUIET PASSION, Terence Davies

George Delerue Award: HOME, Fien Troch 

Eervolle vermelding: GLORY, Kristina Grozeva & Petar Valchanov 

Explore-prijs: GRAVE, Julia Ducournau 

World Soundtrack Award: Carter Burwell

Lifetime Achievement Award: Ryuichi Sakamoto

Geschreven door ZENO CORNELIS
 
onomatopee