Razor Reel 2018: vlijmscherp door de genrefilm

In Brugge vindt van 25 tot 30 oktober de elfde editie plaats van het Razor Reel Flanders Film Festival. Van kleine broertje van het BIFFF (Brussels International Fantastic Film Festival) groeide het uit tot een vaste waarde in het Belgische festivallandschap en sinds een tijdje is het ook de Vlaamse vertegenwoordiger in de EFFFF (European Fantastic Film Festivals Federation). Voor het tweede jaar op rij vindt een en ander plaats in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge, na de gedwongen verhuizing vanwege de sluiting van vaste stek Cinema Liberty. Het programma houdt opnieuw een mix in van nieuwe en oude genrefilms.

Blikvangers in het programma zijn een aantal films die later ook in de bioscoop uitkomen. Suspiria is Luca Guadagnino’s langverwachte remake van Dario Argento’s gelijknamige horrorklassieker uit 1977. In festivalfavoriet Mandy (Panos Cosmatos) is Nicolas Cage nog eens in goede doen als een wrekende houthakker. Slotfilm is Utøya 22. Juli van Erik Poppe, over Anders Breiviks terroristische aanslag in de buurt van de Noorse hoofdstad Oslo in 2011.

De jaren tachtig staan centraal in een retrofocus met klassiek cultvertier als The Fog (John Carpenter), Maniac (William Lustig), The Gremlins (Joe Dante) en Stand by Me (Rob Reiner). Nieuwe films die zich door dit tijdvak lieten inspireren zijn Summer of 84, Await Further Instructions en Anna and the Apocalypse. In een apart onderdeel wordt aandacht besteed aan de bij ons zo goed als onbekende Zuid-Afrikaanse genrefilm (The Tokoloshe, Number 37).

Aansluitend bij de stijgende belangstelling voor filmmuziek is er een vertoning van Álex de la Iglesia’s Balada triste de trompeta met een live soundtrack. Tot de gasten behoren onder anderen Masato Kobayashi, regisseur van de documentaire Beyond Blood, waarin hij scherpstelt op een nieuwe generatie Franse horrorfilmers (Alexandre Aja, Pascal Laugier, Xavier Gens en anderen).

Het festival telt ook twee competities. De jury van de Young Blood-competitie (voor de Beste Fantastische Debuutfilm) wordt geleid door Steve De Roover, regisseur van de documentaire Forgotten Scares: An In-depth Look at Flemish Horror Cinema. En in de Méliès d’Argent-jury (Beste Europese Korte Film) zit onder anderen Tim Maerschand van Filmmagie.

Meer informatie: https://rrfff.be/

Geschreven door GORIK DE HENAU