Razor Reel Flanders Film Festival: 26 - 31 oktober, Brugge

Liefhebbers van genrefilms kunnen zich in de handen wrijven. Van donderdag 26 tot en met dinsdag 31 oktober palmt het Razor Reel Flanders Film Festival – dat zijn 10-jarige jubileum viert – het Brugse Sint-Lodewijkscollege in. Opnieuw brengt het enige Vlaamse genrefestival een kwalitatieve en gevarieerde selectie van oude en nieuwe films binnen het fantastische genre.

Al 10 jaar lang is Razor Reel een klein, charmant filmfestival in het Venetië van het Noorden dat met beperkte middelen erin slaagt om een volledig eigen positie in het Vlaamsefilm(festival)landschap in te nemen. Het festival zag zich genoodzaakt om van locatie te verhuizen omdat het de gezellige beleving wil blijven garanderen en tegelijkertijd niet aan groeipijnen wil lijden. Daarom verdwijnt Cinema Liberty als gastheer en slaat de organisatie hun kamp op in het Sint-Lodewijkscollege. Daar zal een modern auditorium dienst doen als grote filmzaal, terwijl een kleinere zaal voornamelijk lezingen en kortfilms zal verwelkomen.

Het festival zet in op titels die niet de grote festivals of de multiplexen bereiken, alhoewel de organisatie met de openingsfilm wel een absolute ‘festival darling’ programmeert. The Killing of a Sacred Deer van de Griekse auteurscineast Yorgos Lanthimos, die opnieuw zijn huisstijl niet verloochent en gaat voor een bizar scenario vol sociale en huiselijke onrust, mag het festival openen. Lanthimos is moeilijk een genrecineast te noemen, maar gebruikt hier wel het framework van een horrorthriller, met een belangrijke kanttekening: de hand van Lanthimos. Het publiek mag zich verwachten aan een oncomfortabele en huiveringwekkende film die neigt naar provocatiecinema. Ideaal voor een festival als Razor Reel.

In de sectie ‘Fantastisc Scope’ trakteert de programmatie het publiek op sciencefiction, absurde komedies, fantastische thrillers of zelfs anime (met natuurlijk een pak zombies). En daarbij wordt ‘camp’ zeker niet geschuwd. Of wat dacht u van de horrorkomedie It Came From the Desert met in de schurkenrol een levensgrote bierdrinkende mier en de perfecte middernachtfilm Attack of the Adult Babies waarin verpleegsters in stripperuniformen een kerningrediënt zijn? Uitkijken is het ook naar straffe genrefilms zoals Hounds of Love van de Australiër Ben Young. Deze verontrustende horrortrip over de dominantie van de man is een van de brutaalste en meest beklijvende films van Razor Reel 2017. Voor wie na het succes van The Raid zin heeft in een martial arts genrefilm reserveert best een plaatsje voor Jailbreak, een hyperkinetische en explosieve Thaise actiefilm over een gevangenisopstand.

Afbeeldingsresultaat voor It Came From the Desert film

Voor de nostalgische genrefan heeft Razor Reel ook heel wat in petto. Niet alleen Vlaamse producties Malpertuis en het fantastisch trashy The Antwerp Killer zijn een must, maar ook oldies als The Goonies en Psycho maken deel uit van het programma. De betreurde George A. Romero, misschien wel de enige echte peetvader van de zombiefilm, wordt herdacht met een lezing en screenings van Day of the Dead en The Crazies.

Niet te missen is de Belgische documentaire Forgotten Scares: An In-depth Look at Flemish Horror van Steve de Roover, die zaterdag te gast is in Brugge. De Roover wil ons bewust maken van het feit dat Vlaamse horror al jaren bestaat. De docu keert terug naar de geboorte ven de Vlaamse horror in de jaren 70. Lang vergeten parels worden afgestoft om zo een dieper inzicht te krijgen op de geschiedenis en de toekomst van de Vlaamse genrefilm.

Zoals steeds reikt het festival twee prijzen uit. In de sectie ‘Young Blood’ gaat een jury op zoek naar de beste internationale nieuwkomer in de wereld van de genrefilm. De spotlight staat op zes getalenteerde regisseurs en hun films. Onder meer Attila Gigor – voor Kút, een Hongaarse genremix die even broeierig als bloederig is – en Nattawut Poonpiriya – voor zijn Thaise boxofficehit Bad Genius waarin topmodel Chutimon Chuengcharoensukying sterk debuteert – maken kans op de Young Blood Award. Tevens organiseert Razor Reel, als lid van de European Federation of Fantastic Film Festivals, de 'Méliès d’argent' korfilmcompetitie waarbij de beste kortfilm beloond wordt met een award en de nominatie voor de prestigieuze Méliès D’or van 2018.

Afsluiten doet het Brugse genrefilmfestival met een film die ook al te zien was op Film Fest Gent. Joachim Triers Thelma heeft het laatste woord op de tiende editie van Razor Reel. De Noorse regisseur gaat na Oslo, August 31st en Louder than Bombs de paranormale toer op. Deze vreemde coming-of-agethriller mixt de melancholische stijl van Triers eerdere film met een urgente interesse in de kracht van het vrouwelijk lichaam en onze donkerste verlangens.

Razor Reel Flanders Film Festival vindt plaats van 26 tot en met 31 oktober in Brugge. Het volledige programma is te vinden op de website van Razor Reel: rrfff.be.

Welke film zou jij graag bekijken? Laat het ons weten in een e-mail naar info@filmmagie.be en maak kans op vrijplaatsen.

Geschreven door SVEN HOLLEBEKE
 
onomatopee