Release Elvis & Nixon uitgesteld

September Film laat weten dat de release van Elvis & Nixon, die in ons zomernummer gemarkeerd staat op 20 juli, uitgesteld wordt tot een nog nader te bepalen datum. De film van Lizaa Johnson, waarin Kevin Spacey de rol van president Nixon en Michael Shannon van Elvis opnemen, wordt door Jonas Bruyneel vrij surreëel genoemd. We zijn allemaal erg benieuwd. Lees hieronder alvast de recensie.

De meest opgevraagde foto in het Amerikaanse nationale archief is die van de audiëntie van Elvis Presley bij Richard Nixon in het Witte Huis. Aangezien de fameuze afluisterapparatuur van de Watergatepresident er pas later kwam, zijn er van die ontmoeting geen andere bronnen dan ooggetuigen en die afbeelding. Net dat gaf filmmaakster Liza Johnson de vrijheid om de handdruk tussen de conservatieve wereldleider en de koning van Las Vegas te kneden tot een film die de hilariteit van grootheidswaanzin en macht fileert. In die tragikomische wereld van vervagende realiteitszin is de grens tussen de historische gebeurtenis en verbeelding flinterdun.

Op het hoogtepunt van zijn roem is The King ervan overtuigd dat hij een badge van het Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs broodnodig heeft. De populairste artiest van zijn generatie wil zich undercover inzetten tegen de perversie van de Amerikaanse jeugd onder invloed van Woodstock en The Beatles. Wanneer aankloppen aan het Witte Huis niet werkt, laat hij zijn medewerkers een ontmoeting met de president regelen. Die is daar allerminst in geïnteresseerd. Terwijl Elvis een sekssymbool zonder weerga was, zet Michael Shannon hem neer als innemende clown waar vrouwen bij bosjes voor vallen. Hij vermijdt wat elke gevestigde Elvisimitator wel doet - de kenmerkende karaktertrekken te hard nabootsen - en houdt het bij wat accenten in zijn stem. Daardoor kijk je niet naar een plastieken Elvisreplica maar naar een mens van vlees en bloed die te veel succes heeft moeten verwerken om nog goed bij de wereld te zijn.

Spacey speelt Nixon daarentegen naar de letter, met alle karikaturale trekken die de corrupte machthebber een van de meest herkenbare van de voorbije eeuw maken. Die combinatie van te weinig en te veel acteren geeft een absurd grappig effect, eens je je het surreële universum van ELVIS & NIXON eigen hebt gemaakt. Slechts Jerry Schilling, jarenlang de rechterhand van Elvis, staat wat in de weg. Het is maar de vraag waarom Johnson zijn persoonlijke liefdesleven in de film wou. Bijzonder grappig weetje om de politieke satire van ELVIS & NIXON echt te vatten: Elvis’ weduwe Priscilla Presley’s lost in haar memoires dat zijn bizarre odyssee vooral diende om zonder problemen zelf met drugs over de grens te geraken.

Geschreven door JONAS BRUYNEEL