The Reluctant Fundamentalist opent Venetië

The Reluctant Fundamentalist (foto) van de Indische cineast Mira Nair mag dit jaar het Filmfestival van Venetië op gang trappen. De film, gebaseerd op de gelijknamige bestseller, vertelt het verhaal van een Pakistaanse jongeman die in Wall Street aast op succes en van binnen verscheurd wordt door de grote paradoxen van zijn leven. Het innerlijke conflict tussen zijn American Dream, een gijzelaarcrisis en de blijvende roep van zijn familie in thuisland Pakistan bieden stof tot nadenken. Riz Ahmed, Kate Hudson, Kiefer Sutherland, Liev Schreiber en Martin Donovan vertolken hoofdrollen in de film.

Alberto Barbera, de artistiek directeur van deze editie van het festival, verklaarde dat de keuze voor deze openingsfilm de groeiende rol van vrouwelijke creativiteit over het brede culturele veld en de hedendaagse maatschappij wil benadrukken en verder stimuleren. Barbera prees Mira Nair omdat ze ‘het actuele vraagstuk over fundamentalisme, van welke aard dan ook, met gevoeligheid , subtiliteit en een sterk gevoel voor filmische vertelling naar voren schuift en daarbij nooit terughoudend is om een moeilijk standpunt in te nemen.’

Mira Nair is geen onbekende in Venetië. Dit is alweer haar vijfde film die op het filmfestival getoond wordt. In 2001 won ze de Gouden Leeuw voor Monsoon Wedding. The Reluctant Fundamentalist speelt buiten competitie. Nair brak door met Salaam Bombay! in 1988. De film won de Camera d’Or op Cannes, sleepte een BAFTA Film Award in de wacht en was genomineerd voor een Oscar (Beste niet Engelstalige Film).

Het 69ste Filmfestival van Venetië nadert met rasse schreden. Het festival vindt dit jaar plaats van 29 augustus tot en met 8 september. Meer nieuws over de line up zal binnenkort bekend gemaakt worden. Naar verluidt zal ook voor het eerst sinds lang opnieuw een Vlaamse film in competitie zitten. Uitsluitsel volgt nu donderdag op een persconferentie.

Geschreven door NIELS LAVEREN
 
onomatopee