Retrospectieve Ettore Scola: 7 april tot 31 mei @ CINEMATEK

Vorig jaar in maart publiceerde Filmmagie een uitgebreid artikel naar aanleiding van het overlijden van Ettore Scola. Naar aanleiding van de retrospectieve bij CINEMATEK (Brussel), van 7 april tot 31 mei, delen we dat In Memoriam-artikel nu online.

"In tegenstelling tot de aristocratische Visconti, de existentialistische Antonioni, de esthetiserende Bertolucci en de barokke Fellini, was Scola een sociaal satiricus met een doordringende maatschappelijke kijk op de politieke ontreddering van de Italiaanse samenleving in de 20ste eeuw. Het liefst reflecteerde hij met zijn camera op het wisselende verloop van de geschiedenis vanop een vaste locatie zoals de Romeinse sloppenwijk (Brutti, sporchi e cattivi, 1976), het terras van een Romeinse patriciërswoning (La terrazza, 1980), de woonkamer van een burgerwoning (La famiglia, 1987), een flat in een woonkazerne uit de jaren 30 (Una giornata particolare, 1977), een koets (La nuit de Varennes, 1982), een balzaal (Le bal/Ballando ballando, 1983), een bioscoop (Splendor, 1989) of een Romeins restaurant (La cena, 1998)."

Lees de rest van het artikel hier.
Voor het programma met de films van Scola en CINEMATEK verdelen we tickets aan onze lezers. Stuur hiervoor een mailtje naar info@filmmagie.be.

Beeld: Se permettete, parliamo di donne (Ettore Scola, 1964)

Geschreven door FILMMAGIE