Retrospectieve Gomes in Nova

TABU, de jongste én innoverende film fleuve van de Portugese nieuwlichter Miguel Gomes, werd vorig jaar op het Filmfestival van Berlijn door de internationale filmpers gelauwerd. Terecht. En op het Filmfestival van Gent werd de film door een internationale jury tot de Beste Film uitgeroepen. Intussen is de film al in 40 landen uitgebracht en loopt vanaf nu donderdag 10 januari in cinema Nova, in hartje Brussel. Tot 24 februari wordt TABU een dertigtal keren vertoond.

Parallel aan de bioscooprelease van TABU is er in Nova eveneens een retrospectieve van het volledige oeuvre van Miguel Gomes: 6 korte films en zijn twee vorige langspeelfilms: A cara que mereces ('La gueule tu mérites') en Aquele querido mês de agosto ('Ce cher mois d'août').

En omdat aan de muziek zo'n belangrijke rol is toebedeeld, organiseert Nova dezer dagen ook nog eens drie exclusieve concerten. Het eerste daarvan vindt nu vrijdag 11 januari plaats omstreeks 23u. Vedette van de avond is Mariana Ricardo, actrice en componiste in enkele films van Gomes, coscenariste van Aquele... en van TABU. Zij concerteert samen met Bruno Duarte en Nuno Pessoa, die ook aan de twee films meewerkten.

Het spreekt vanzelf dat ook Miguel Gomes in Brussel zal aanwezig zijn om vragen uit het publiek te beantwoorden na de vertoning van TABU (donderdag 10 januari om 20u) en na 'A cara que mereces' (vrijdag 11 januari om 19u30).

Filmmagie (januari 2013) omschreef TABU, dat bestaat uit twee aparte delen (elk deel is op een ander formaat gefilmd, respectievelijk op 35 en op 16 mm), als ‘een poëtische bezinning over de liefde tout court, in de meest diverse beelden en toespelingen, soms obscuur, soms speels maar telkens prettig verleidelijk.’

Distributeur is Numéro Zéro. TABU is voorts ook te zien in Brussel (Vendôme), Gent (Studio Skoop), Leuven (Cinema Zed) en Antwerpen (Cartoon’s). Voor meer info: www.nova-cinema.org

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee