R.I.P. Menuet

Een donderslag bij heldere hemel. Wat echt niemand had zien aankomen. Zo kan je het nieuwtje beschouwen dat de Vlaamse film trof. Filmproducent Dirk Impens van Menuet, momenteel de numero uno van de Vlaamse filmproductiefirma's, trekt de stekker eruit en stopt vrijwel per direct.

In ruim 25 jaar – Blueberry Hill van Robbe De Hert en Daens van Stijn Coninx waren de eerste films die hij eind jaren 80, begin jaren 90 produceerde – ontpopte Menuet zich tot de belangrijkste speler binnen de Vlaamse film en was een garantie voor het betere televisiewerk. Zo was Impens de drijvende kracht achter de legendarische tv-serie Terug naar Oosterdonk van Frank Van Passel, met wie hij eerder al Manneken Pis had gemaakt. Andere series waarvoor Menuet tekende waren onder meer: Katarakt, In Vlaamse velden (over de Eerste Wereldoorlog) en het nog uit te zenden De bende van Jan de Lichte.

Impens gaf ook kansen aan jonge filmmakers. Zo bouwde hij een jarenlange relatie uit met Felix Van Groeningen, van wie hij alle vier de langspeelfilms produceerde: Steve + Sky, Dagen zonder lief, De helaasheid der dingen tot Belgica. Menuet stond bijvoorbeeld ook in voor de productie van de middellange film Taxi Dancer van Caroline Strubbe en van Turquaze, het langspeelfilmdebuut van de Belgisch-Turkse filmmaker Kadir Balci. De twee films van jonge filmers die momenteel in productie zijn, namelijk Verborgen verlangens van Maarten Moerkerke en Under My Skin van Lukas Dhont, worden nog afgewerkt. Veerle Baetens, de actrice die haar regiedebuut zou maken met de film naar de succesvolle roman Het smelt van Lize Spit moet wel op zoek naar een andere producent.

Het nieuws komt wel op een hoogst ongelegen moment voor de Vlaamse film, net op het ogenblik dat de fakkel binnen het Vlaams Audiovisueel Fonds – waarvan Dirk Impens destijds mee een van de initiatiefnemers was – van directeur-intendant wordt doorgegeven van ex-filmproducent Pierre Drouot aan Erwin Provoost, ook al iemand met een verleden als filmproducent.

Beeld: Affiche Blueberry Hill (1989)

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee