Rotterdam – De Palmares

Hoewel hier en daar getipt moest onze Pieter-Jan De Pue met lege handen naar huis. Al bleef zijn in Afghanistan opgenomen film THE LAND OF THE ENLIGHTENED niet onopgemerkt. De Tiger Award was voor RADIO DREAMS.

FILMMAGIE - Teleurgesteld ?
P-J DP - Niet echt. Winnen is leuker en dat gebeurde op Sundance (World Cinema Documentary Special Jury Award for Cinematography). Het toont aan hoe verschillend jury's zijn. Hier vond de jury er niks aan... Voor mezelf was het een ervaring van belang en als je niet wil verliezen moet je niet aan een competitie meedoen.

FM - Hoe lastig was het om te werken in Afghanistan ?
P-J DP - We hadden natuurlijk toelating nodig en dat neemt tijd in beslag. In totaal ben ik zo'n 8 jaar bezig geweest met deze film. Aanvankelijk werkten we met vier camera's , tot die gestolen werden. Nadien hebben we de rest opgenomen met eenvoudiger light materiaal.

FM - Hoe oud zijn die kindsoldaten, samen met een handvol Amerikaanse soldaten de hoofdpersonages van je film ?
P-J DP - Tussen 10 en 14 jaar, maar die cijfers geven een foute indruk. De levensverwachting in Afghanistan is 42 jaar. De helft van hen was al gehuwd, toch blijven ze iets kinderlijks behouden.

FM – Zoals die vertelling over de sterren...
P-J DP - Met de dromen van de jongens vormde ik een eigen verhaal. Wat je ziet is wel echt, toch mocht de film niet op een documentaire lijken.

FM – Wat brengt de toekomst ?
P-J DP – Tal van filmfestivals wil mijn film op hun programma en in België komt de film in maart in de bioscoop. Ik ben dus nog wel even bezig.

De Tiger Award 2016 was voor RADIO DREAMS van Amerikaan Babak Jalali, een film over het wel en wee van een Amerikaans – Iraans radiostation die meteen duidelijk maakt waarom het zo moeilijk is om een goede komedie te maken. Die 'domme Perzen' is geknipt voor een verkeerde interpretatie. Onze Nico Leunen verzorgde – samen met de regisseur - de montage.

LA ULTIMA TIERRA (foto) van Paraguaan Pablo Lamar kreeg de prijs voor buitengewone artistieke prestatie. Meer dan correct, want op 77' met statische camera het sterven en begrafenis/verbranding en rouw op het scherm brengen is zeker heel apart.
LAND OF MINE van Deen Martin Zandvliet kaapte voor THE IDOL de publieksprijs weg. Een verhalende film over Duitse krijgsgevangenen die op het eind van WO II een strand moeten ontmijnen.

De FIPRESCI-prijs was voor de Belgisch/Nederlandse coproductie BODKIN RAS, een rudimentaire tekening van het Schotse stadje Forres, met grove korrel opgenomen en met zinnen zoals : the art of seduction lies in a women's knickers. No nonsense cut the crap stuff bijgevolg.

De palmares
IFFR TIGER AWARD : RADIO DREAMS
SPECIAL JURY AWARD : LA ULTIMA TIERRA
PUBLIEKSPRIJS & Moviezone AWARD : LAND OF MINE
DIORAPHTE AWARD : EL ABRAZO DE LA SERPIENTE
VPRO BIG SCREEN AWARD : LES OGRES
FIPRESCI AWARD : BODKIN RAS
NETPAC AWARD : THE PLAGUE AT THE KARATAS VILLAGE
KNF AWARD : DE WAARNEMING
BRIGHT FUTURE AWARD : LAS LINDAS

Geschreven door ZENO CORNELIS
 
onomatopee