Rundskop en Hasta La Vista! winnen Scenarioprijs 2012

Op vrijdagavond 16 maart werden in het Rits Café in Brussel de scenario's voor RUNDSKOP (foto) en HASTA LA VISTA! gelauwerd tijdens de algemene vergadering van de Vlaamse Scenaristengilde. Voor de vierde keer in haar bestaan reikte de gilde de Scenarioprijs uit. Dit jaar viel voor de eerste keer twee films de eer te beurt. RUNDSKOP en HASTA LA VISTA! werden ex-aequo door de leden van de Scenaristengilde verkozen tot de beste Vlaamse filmscenario's van het afgelopen jaar.

De twee films treden daarmee in het voetspoor van ADEM, de laureaat van vorig jaar. Toen namen schrijvers Jean-Claude Van Rijckeghem en Hans van Nuffel de honneurs waar, dit jaar zijn dat scenarist Pierre De Clercq voor HASTA LA VISTA! en Michael R. Roskam (tevens de regisseur) voor RUNDSKOP.

Michael R. Roskam is ondertussen terug beginnen schrijven aan een nieuw scenario. "Letterlijk op de eerste dag van het schrijven krijg ik het nieuws te horen dat RUNDSKOP de Scenarioprijs 2012 gewonnen heeft. Een geweldige opsteker! Niets zo motiverend en eervol als van je collega's de waardering ontvangen voor je werk net wanneer je naar dat witte wit van je scherm zit te staren. Ik wil dan ook graag mijn collega Pierre feliciteren. Ik ben trots deze prijs met hem te delen."

Ook Pierre De Clercq steekt van wal met een anekdote. "Het toeval wil dat ik het nieuws hoorde voor een Parijse cinema waar de twee films ook samen op de affiche staan, wat mij nogal een unicum lijkt voor de Vlaamse film. Dat twee zo verschillende scenario's als RUNDSKOP en HASTA LA VISTA! ook voor de Scenarioprijs de affiche delen weerspiegelt mooi de verscheidenheid aan scripts die scenaristen en regisseurs hier schrijven."

De Vlaamse Scenaristengilde wil via de Scenarioprijs de schepper van de film in de spotlights plaatsen. De leden van de gilde stemmen niet op het afgewerkte product; Ze stemmen op het scenario. Ze kunnen de genomineerde scenario's nalezen op de webstek www.scenaristengilde.be.

De gilde werd opgericht in 2004 en telt ondertussen al meer dan 120 leden. Ze komen op voor de belangen van de Vlaamse scenarioschrijvers en brengen het beroep onder de aandacht. Op regelmatige basis worden Scenarist in Beeld avonden gerealiseerd waarbij gesprekken over scenarioschrijven gevoerd worden. Deze gesprekken worden dan als podcast aangeboden op de website. De laureaten van de Scenarioprijs van dit jaar kwamen eerder al aan bod.

Geschreven door NIELS LAVEREN