Rundskop en Van de kat geen kwaad genomineerd voor Oscars

Een van de inzendingen uit 63 landen, vorige week op de shortlist van negen en vandaag bij de vijf genomineerden. RUNDSKOP (foto) legde het hele parcours af en schaart zich nu bij de lijst van zes Belgische films die ooit werden genomineerd: DAENS, IEDEREEN BEROEMD, FARINELLI, LE MAITRE DE MUSIQUE en PAIX SUR LES CHAMPS.

RUNDSKOP van Michaël Roskam kwam in februari vorig jaar in België uit. Een jaar later staan er 460.000 kijkers op de teller en is de film één van de meest bezochte van 2011. Een internationale carrière leek allesbehalve uitgesloten na de programmering op het Internationaal Filmfestival van Berlijn (sectie Panorama), Op buitenlandse filmfestivals viel RUNDSKOP regelmatig in de prijzen: Moskou, Montréal, Palm Springs,... De film heeft dat niet in het minst te danken aan rasacteur Matthias Schoenaerts, die voor zijn rol als Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille nationaal én internationaal veel lof en onderscheidingen oogstte. Rundskop moet het opnemen tegen Footnote (Israël), In Darkness (Polen), Monsieur Lazhar (Canada), en A Separation (Iran), de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn vorig jaar. De twee laatste films zijn favoriet.

Behalve RUNDSKOP werd ook de animatiefilm, de Belgische coproductie VAN DE KAT GEEN KWAAD genomineerd in de categorie van Best animated feature. Net zoals RUNDSKOP zette de film zijn eerste internationale stapjes afgelopen jaar op het internationale filmfestival van Berlijn. Hopelijk weet Dino de kat, die overdag het meisje Zoé gezelschap houdt maar ’s nachts als hulpje inbreker Nico helpt, de jury voor zich te winnen.
De grote favoriet van de Oscars dit jaar is HUGO, de fraaie eresaluut van Martin Scorsese aan de Franse variété-artiest, Georges Méliès, een van de meest flamboyante pioniers uit de filmgeschiedenis. De film heeft elf nominaties op zak en steekt daarmee - verrassend - (de Franse film) THE ARTIST, goed voor tien nominaties, de loef af. Ook THE TREE OF LIFE van Terrence Malick en MIDNIGHT IN PARIS van Woody Allen dingen mee naar de Oscar voor Beste Film.

Het is nu wachten tot zondag 26 februari om te weten of ons land opnieuw een Oscar wegkaapt. Eerder kreeg EEN GRIEKSE TRAGEDIE, een korte animatiefilm van Nicole Van Goethem een Oscar als beste animatiefilm.

SARAH SKORIC

Geschreven door
 
onomatopee