Scorsese Summer in Maastricht (6 tot 22 juli)

Aansluitend op de grote overzichtstentoonstelling in het Amsterdamse filmmuseum EYE (nog tot 3 september) vertoont Lumière Maastricht in juli een filmprogramma met vroege films van de Amerikaanse grootmeester Martin Scorsese.

In zijn oeuvre weet Martin Scorsese (1942) een brug te slaan tussen de Europese auteurscinema en het klassieke Hollywoodrepertoire. De regisseur groeide op als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy in New York. In zijn films schetst hij een enerverend beeld van dit hechte milieu waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan. In deze wereld speelt de Italiaanse maffia een prominente rol. Ook schuld en boete zijn belangrijke thema's in het oeuvre van Scorsese. De relaties tussen zijn personages worden getekend door wantrouwen, angst en verraad. Geweld speelt een centrale rol, net als de zoektocht naar spiritualiteit.

De aftrap van de Martin Scorsese Summer in Lumière Maastricht wordt op donderdag 6 juli gegeven door de Belgische filmcriticus en -docent Karel Deburchgrave (Filmmagie). In zijn lezing geeft Deburchgrave een introductie tot het oeuvre van Scorsese, met speciale aandacht voor zijn vroege films. Tevens besteedt hij aandacht aan de Scorsesetentoonstelling die momenteel in EYE Amsterdam te zien is.

Nog tot 19 juli volgen dan iconische meesterwerken als TAXI DRIVER, MEAN STREETS, GOODFELLAS en RAGING BULL, maar ook wat minder vaak vertoonde films als THE KING OF COMEDY en NEW YORK, NEW YORK komen voorbij. Daarnaast vertoont Lumière Maastricht ook Scorsese's meest recente film SILENCE.

 

Lezing 'De films van Martin Scorsese: “My whole life has been movies and religion. That's it. Nothing else.”'

Waar? Lumière Maastricht

Wanneer? Donderdag 6 juli om 20u

 

Beeld: Robert De Niro in THE KING OF COMEDY

Geschreven door FILMMAGIE