Spaanse filmweek in Gent

De Spaanse of Spaanstalige film krijgt het alsmaar moeilijker om nog een plaatsje te veroveren op de affiche van Vlaamse bioscopen. CineMÁS probeert daar iets aan te doen. Tijdens de week van de Spaanse en Latijns-Amerikaanse film worden in Cinema Sphinx een aantal niet eerder in België uitgebrachte parels uit het Zuiden getoond.

CineMÁS bewijst zo dat Spaanse film meer is dan alleen Pedro Almodóvar. De selectie is echter even actueel en soms tragisch als de films van het icoon. Reis zeven dagen lang mee naar Argentinië, Spanje, Chili en Columbia en geniet van twaalf films in première of avant-première. De week gaat van start op woensdag 25 april met LA VOZ DORMIDA van Benito Zambrano. Tijdens het Franco-tijdperk wordt de zwangere Hortensia opgepakt omdat ze haar man probeert te helpen, die de ondergrondse strijd tegen de dictator voortzet. Ze wordt ter dood veroordeeld, een vonnis dat pas na de bevalling in werking zal treden. Haar zus doet er alles aan om de executie tegen te houden en te voorkomen dat het kind in een adoptiegezin of een weeshuis terecht zal komen.

CineMÁS brengt niet alleen fictie. Dit jaar is er ook een documentaire, die inspeelt op de internationale obsessie met eten en kookprogramma’s. EL BULLI: COOKING IN PROGRESS toont de periode van zes maanden voor het wereldberoemde driesterrenrestaurant zijn deuren sloot. Enkele aanraders: PORFIRIO (Alejandro Landes) gaat over gevangen zitten in je eigen lichaam en eraan willen ontsnappen. Porfirio Ramirez Aldana is constant gefrustreerd door de beperkingen van zijn lichaam, nadat hij verlamd raakte door een verdwaalde politiekogel. Filmmagie 617 noemt de film “een indringende karakterstudie van een verlamde man.” Ook LA MIRADA INVISIBLE (Diego Lerman) is schitterend. Argentinië, 1982. Een jonge lerares wordt in de nadagen van de militaire dictatuur opgedragen om de leerlingen discipline bij te brengen door hen continu te volgen en te corrigeren. In een komend nummer van Filmmagie schrijft Gorik de Henau het volgende: “Een knappe film over het seksuele ontwaken van een jonge vrouw in een verstikkende omgeving, die indirect ook een ode is aan de vrijheid van denken en intellectuele nieuwsgierigheid.”

Als afsluiter is er het internationaal gelauwerde ABRIR PUERTAS Y VENTANAS (foto) van Milagros Mumenthaler. Daarin moeten drie zussen op eigen benen leren staan na het overlijden van hun grootmoeder, die hen opvoedde nadat hun ouders om het leven kwamen bij een ongeluk. De film kreeg de Gouden Luipaard voor Beste Film en Beste Actrice op het jongste Filmfestival van Locarno.

CineMÁS, 25 april - 1 mei.
Voor meer informatie: http://www.sphinx-cinema.be/

Geschreven door SIEN VERLEDENS
 
onomatopee