Spaanstalige films in Gent en Kortrijk

Terwijl cinefielen zich verzamelen in Cannes, pakken Kunstencentrum BUDA (Kortrijk) en Cinema Sphinx (Gent) uit voor de achterblijvers met cineMÁS 2018. Het festival ter ere van de Spaanstalige film, dat plaatsvindt van 2 mei tot en met 8 mei, is een mix van bekende en nieuwe filmnamen. De films die getoond worden waren nog niet eerder te zien of verdienen een nieuwe visie.

Het festival opent met EXTRA TERRESTRES van Carla Cavina uit 2017. Het is een familiedrama waarin elk personage zo zijn geheimen koestert. Zo heeft hoofdpersonage Teresa een lesbische relatie die ze al meer dan zeven jaar voor haar familie geheim houdt. Ook de Chileense film die de Oscar voor Buitenlandse Film wegkaapte, UNA MUJER FANTÁSTICA van Sebastián Lelio (zie onze recensie hier), speelt. Net zoals bij EXTRA TERRESTRES ligt de nadruk hier op de LBGT-gemeenschap: hoofdpersonage Marina is transseksueel en verdedigt haar recht om haar eigen identiteit te creëren.

Opvallend is de keuze voor THE BOOKSHOP, gemaakt door Isabel Coixet. De verfilming van Penelope Fitzgeralds roman speelt zich af in 1959, waar een jonge vrouw een boekwinkel opent in een stadje dat eigenlijk geen boekwinkel wil. Moderne romans zoals Lolita en Fahrenheit 451 zorgen voor een schokgolf in de kleingeestige gemeenschap. Met in de hoofdrollen rasechte Britse acteurs Emily Mortimer en Bill Nighy werd de film uitsluitend in het Engels opgenomen. De film ging bij de Spaanse Filmprijzen, de Goya’s, aan de haal met de prijzen voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Geadapteerd Scenario.

De film die op de affiche van cineMÁS prijkt, is CRÍA CUERVOS. De film van Carlos Saura uit 1976 verbeeldt op een allegorische manier het einde van het Franco-tijdperk. De jonge, rebelse Ana staat symbool voor de onderdrukte Spaanse jeugd die vrij wil zijn. Het hoopvolle einde doelt op een nieuw begin, CRÍA CUERVOS was in 1976 goed voor de Juryprijs van Cannes.

Een andere film die een belangrijke prijs van Cannes won, namelijk Prix Un Certain Regard en ook vertoond zal worden, is LAS HIJAS DE ABRIL van de Mexicaan Michel Franco. Franco, die in 2012 de Prix Un Certain Regard in Cannes won met Después de Lucía, gaat op zoek naar de dubbele standaarden waarmee vrouwen te maken krijgen. Ook prijsbeest ZAMA, van de Argentijnse Lucrecia Martel, staat geprogrammeerd op cineMÁS. De film, die won op het filmfestival van Havana en de International Cinephile Society Awards, is een verfilming van de klassieke roman van de Argentijnse schrijver Antonio di Benedetto. De Spaanse Zama werd gestuurd naar de nieuwe kolonies in Zuid-Amerika, maar terwijl hij wacht op zijn terugkeer, slaat de paranoia toe. Zama verkent de binnenlanden van Latijns-Amerika en Martel slaagt erin om het landschap zelf een rol toe te kennen. ZAMA werd in Rotterdam begin dit jaar uitgeroepen tot de beste film van het festival en werd hiervoor beloond met de KNF Award.

Beeld: ZAMA

Geschreven door LEEN REYNAERTS
 
onomatopee