Spaghetti ten voordele van renovatie cinema De National

Filmhuis Klappei in Antwerpen-Noord organiseert, voor de eerste keer, op 18 februari een spaghettifestijn in de filmzaal De National. Het doel is om bij te dragen aan de 1,9 miljoen euro die nodig is voor de renovatie van het gebouw.

De coördinator Stefan De Virgilio, die afgelopen zomer de zaal bij toeval herontdekte, hoopt met het geld vanaf 2019 de oude cinema te herstellen en er een plaats van te maken die de diversiteit van de buurt weerspiegelt.

Het gebouw, dat dateert uit de jaren 20, opende in 1918 zijn deuren als muziektheater. In de jaren 50 veranderde de functie en werd het gebouw gebruikt als dans- en filmzaal, maar in maart 1968 ging Cinema National failliet. Nadien huisde er een schoenenwinkel en vervolgens deed het pand dienst als opslagplaats voor een meubelwinkel.

Sinds de herontdekking is een team van vrijwilligers bezig met het leegmaken en schoonmaken van het pand. Maar liefst 18 containers puin werden geruimd en na het weghalen van een vals plafond werd een authentieke filmzaal blootgelegd.

Nieuwsgierigen konden op de Open Monumentendag al het gebouw bezoeken en sinds kort biedt een team van vrijwilligers gidstoeren aan door het gebouw. Bezoekers krijgen niet alleen de geschiedenis te horen, maar ontdekken ook het gebouw en zijn vele ruimtes, zoals de grote filmzaal en haar koepel, de oude balkons en de projectiekamer. Na afloop houden de vrijwilligers een bar open ten voordele van de renovatiewerken.

Op zondag 18 februari geniet je in de Lange Beeldekensstraat 152 in Antwerpen voor de prijs van 20 euro van een heerlijke portie spaghetti, keuze uit bolognaise-, vegetarische of halalsaus en een dessert. Kinderen onder de 12 jaar betalen 12 euro.

Meer info: www.denational.com

Geschreven door KAAT MONSIEUR
 
onomatopee