Spain on Film: 9-11 juni, BOZAR Brussel

Jaarlijks doen het Kortrijkse Kunstencentrum BUDA en Sphinx Gent met cineMÁS een inspanning om de Spaanstalige film tot bij het Vlaamse publiek te krijgen. Ook Brussel hoorde de lokroep van de Spaanse film, die het maar zelden tot in onze zalen schopt. Samen met het Instituto Cervantes Bruselas, een onderwijsinstelling voor de Spaanse taal in Brussel, vertoont BOZAR dit weekend vijf recente hoogvliegers van de Spaanse cinema. Slechts twee van de films kregen een normale bioscooprelease in België.

Dat het driedaagse programma inspiratie haalde bij de Goya's, de belangrijkste filmprijzen in Spanje, blijkt uit de keuze voor A MONSTER CALLS (Beste Film) en LA PRÓXIMA PIEL (Beste Vrouwelijke Bijrol Emma Suárez). Twee andere grote prijswinnaars krijgen een plaats binnen het programma: SUMMER 1993 (Beste Debuut Berlinale) en DEAD SLOW AHEAD (Special Jury Prize Filmfestival Locarno).

Vrijdag 9 juni, 20h: Summer 1993 (trailer)

Coming-of-agedrama SUMMER 1993 volgt de persoonlijke groei van een meisje van zes dat haar ouders verliest aan aids en bij een adoptiegezin terechtkomt. Frida moet niet enkel opgroeien in een nieuw gezin, ze moet ook nog eens wennen aan de enorme verandering van omgeving, van de grootstad naar een klein dorpje in de bergen. Het is de eerste langspeelfilm van de Catalaanse Carla Simon, die zelf ook buiten de stad bij een nieuw gezin opgroeide toen ze op zesjarige leeftijd wees werd. De sterk autobiografische inslag van de film zorgt voor een opmerkelijke fijngevoeligheid voor de gedachtewereld van het jonge meisje.

Deze film krijgt een Belgische release dankzij Cinemien. Vanaf 19 juli loopt hij in verschillende Belgische zalen. In het nieuwste nummer van Filmmagie vind je onze bespreking.

Zaterdag 10 juni, 18u: Dead Slow Ahead (trailer)
! enkel Franstalig ondertiteld

In DEAD SLOW AHEAD legt Mauro Herce het leven vast van de werkmannen op een vrachtschip. Herce zat maar één keer eerder in de regiestoel, samen met José Ángel Alayón voor Slimane (2013). Voor het overige werkte hij vooral als DoP en deed het color graden (digitaal corrigeren van de kleurschema's) van een tiental films. DEAD SLOW AHEAD wordt in de pers omschreven als een mysterieuze sciencefictionthriller, maar is toch vooral een documentaire met een erg aparte stijl. Afgelopen zomer kreeg Herce voor deze film de Special Jury Prize tijdens het Internationaal Filmfestival van Locarno.

Zaterdag 10 juni, 20u: A Monster Calls (trailer)

"De opzichtige aanwezigheid van special effects verschilt weinig van die in doorsnee Hollywoodfilms, maar de inhoud van A MONSTER CALLS is oneindig veel subtieler. Een vinnige montage en sfeervolle beelden van het druilerige Britse platteland ondersteunen op een passende manier het nogal donkere, maar nooit uitzichtloze verhaal." Zo schreef Mik Torfs in Filmmagie 671 naar aanleiding van de Belgische release van A MONSTER CALLS op 4 januari 2017. De volledige recensie verscheen later ook online, en kan je hier lezen.

Zondag 11 juni, 17u: Bosch, The Garden of Dreams (trailer)

2017 is het 'Hieronymus Boschjaar', 500 jaar geleden overleed de schilder. In 2016 rondde José Luis López-Linares de opnames af van zijn BOSCH, THE GARDEN OF DREAMS, een documentaire over Bosch' bekendste werk De Tuin der Lusten. López-Linares werkte hiervoor samen met het Museo Nacional del Prado in Madrid, dat het werk restaureerde. Dit leverde exclusief beeldmateriaal op en de filmmaker komt zelfs met enkele onthullingen. Het schilderij wordt tot leven gewekt in een postume samenwerking tussen een filmmaker en een schilder, waarbij die eerste De Tuin der Lusten visueel linkt aan de werkelijkheid.

Zondag 11 juni, 19u: The Next Skin (trailer)

Voor ieder wat wils tijdens Spain on Film. Ook thrillerfans kunnen hun hart ophalen dankzij THE NEXT SKIN van Isa Campo & Isaki Lacuesta. Acht jaar na zijn verdwijning wordt de nu 17-jarige Léo gevonden in een tehuis. Zijn getroebleerde moeder neemt hem terug in huis. Léos gedrag roept echter vragen op bij zowel de kijker als de moeder. Is deze jongen enkel in de huid gekropen van haar verloren zoon? THE NEXT SKIN legde een succesvol festivalparcours af in eigen land met onder meer de Goya voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor Emma Suárez (hier vooral bekend door Almodóvars Julieta) en de Gaudí voor Beste Langspeelfilm.

Beeld: THE NEXT SKIN

Info & tickets

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS
 
onomatopee