Sphinx kleurt alle kleuren van de regenboog

Labels vliegen overboord, de machocultuur wordt op de korrel genomen en seksualiteit wordt onderzocht. De nieuwste editie van PinX nodigt uit om LGBTQ+ verhalen in film en media te komen ontdekken. Verhalen die de gevarieerde en veelkleurige wereld waarin we leven goed weerspiegelen.

Van 29 januari tot en met 2 februari houdt Sphinx Cinema ons in de ban van gender, identiteit en geaardheid op de 8ste editie van hun filmfestival PinX. Een combinatie van gevestigde waarden en debutanten (m/v/x) brengt anders onderbelichte persoonlijke verhalen, entertaint en stelt vragen. Hoe zal het komende decennium er uitzien, kleurrijk of grijs?

Het festival opent met de Braziliaanse kortfilm OS ÚLTIMOS ROMÂNTICOS (The Last Romantics), over twee jonge mannen met zeer verschillende meningen over een seksuele ontmoeting op een openbare plek. De eerste langspeelfilm van het programma is Xavier Dolan achtste film: MATTHIAS ET MAXIME, die op 12 februari zijn Belgische release krijgt. Twee mannen, beste vrienden sinds de kindertijd, moeten voor een weddenschap zoenen op film. Wat betekenisloos moest zijn, maakt veel los bij de twee vrienden. Met het in Cannes positief onthaalde MATTHIAS ET MAXIME keert Dolan, ondertussen dertig, terug naar de basis van zijn eerdere films, met een sterke focus op homoseksualiteit en moederschap. Lees hier ook het Cannesverslag over de film.

Zoals ieder jaar is België ook goed vertegenwoordigd. Regisseur en scenarist Lauren Micheli komt zijn film LOLA VERS LA MER (zie FM 700) persoonlijk inleiden op zaterdag. De roadmovie gaat over het achttienjarige transgendermeisje Lola en de tocht naar zee die ze samen met haar vader aflegt. Dat een transgender de hoofdrol op zich neemt is zeldzaam bij grote producties. Zondag voor de lunch speelt BOY ERASED van acteur/regisseur Joel Edgerton, over conversietherapie bij homoseksuelen in de VS. Als zoon van een strikte predikant in ruraal Arkansas moet Jared naar een pray-the-gay-away-kamp, waar hij psychisch en fysiek misbruikt wordt.

De afsluiter op zondag om 21u is PORT AUTHORITY, de debuutfilm van Danielle Lessovitz, met wederom een ander perspectief rond identiteit en geaardheid. In de film valt Paul voor het charisma en de zelfzekerheid van Wye, een danseres uit de New Yorkse ballroom scene. De zaak wordt ingewikkeld voor Paul wanneer hij ontdekt dat Wye transgender is, iets wat hij als misleiding beschouwt. Paul worstelt met tegenstrijdige gevoelens, enerzijds zelfverachting en anderzijds de extase van het verliefd te zijn.

Het programma:

woensdag 29/01 om 20u: Matthias & Maxime en kortfilm Os ùltimos românticos (openingsfilm met receptie)
donderdag 30/01 om 20u: Searching Eva en kortfilm: A Mythology of Pleasure
vrijdag 31/01 om 20u: Deux en kortfilm Marguerite, om 22u30: Taxi zum Klo

zaterdag 1/02
om 14u30: Lola vers la mer
om 17u: Yo, imposible en kortfilm Lolo
om 20u: El Príncipe en kortfilm The Distance Between Us and the Sky
om 22u30: The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (met performance House of Lux en feest bij A.M. CLUB)

zondag 2/02
om 11u: Boy Erased en kortfilm Bilder av Leo
om 14u30: Croce e delizia en kortfilm De Taak
om 17u: Transkids en kortfilm Dear Angels
om 21u: Port Authority en kortfilm Zapatos de tacón cubano (slotfilm met receptie)

Meer info en tickets vind je hier.

Geschreven door LANDER LUYTEN
 
onomatopee