Stille film aan het woord op UFA Film Nights

Duits expressionist Fritz Lang en Brits-Amerikaans slapstickduo Laurel en Hardy leefden begin 20ste eeuw dan wel een oceaan van elkaar, van 26 tot 28 september zijn ze samen te zien in Brussel, tijdens de UFA Film Nights in BOZAR.

De UFA Film Nights zijn ondertussen een gevestigde waarde in het Belgische filmlandschap. Drie avonden op rij programmeren Paleis voor Schone Kunsten BOZAR en het voormalige Duitse studiomonument UFA (Universum Film AG, 1918-1945) stille, recent gerestaureerde films. De vertoningen worden steeds begeleid door live muziek. Voor de eerste film van het festival, DIE FRAU IM MOND van Fritz Lang (1929), schreef de Amerikaanse Timothy Brock zelfs een nieuwe score, die zal worden opgevoerd door het Brussels Philharmonic Orchestra. DIE FRAU IM MOND is een vroege sciencefictionfilm waarin een bont gezelschap van wetenschappers, vrienden en familie naar de maan reist, op zoek naar goud. Fritz Lang drukte met zijn fictieve maanlanding zijn stempel op ‘de kleine stap voor de mens’ veertig jaar later. Bij de lancering van zijn raket telde hij niet op – zoals toen gebruikelijk was –, maar af voor de spanning.

Vrijdag blijven we dichter bij huis: Richard Oswald toont in zijn EINE TOLLE NACHT (1927) het Berlijn van de jaren 1920. Daar gaat een fabrikant van insectenverdelgers zijn grote liefde, een danseres, achterna, om in de excentrieke vaudevillescene terecht te komen. Jarenlang dacht men dat de film verloren was, tot hij in Rusland werd teruggevonden. Met andere woorden: EINE TOLLE NACHT kijkt uit naar een exclusieve première.

Laurel en Hardy kunnen niet ontbreken op een driedaagse stille film. Het duo sluit het festival af met een familievoorstelling op zaterdagavond. In drie kortfilms (1928/1929) brengen ze de lichtvoetige slapstick van de jaren 20 weer naar het heden.

Tickets kan je bestellen op de website van BOZAR.

Beeld: Die Frau im Mond

Geschreven door HANNE SCHELSTRAETE