Streamen buiten de mainstream: op trip met Pawlikowksi

De Poolse cineast Paweł Pawlikowski maakte vooral naam met ‘Ida’ (2017) en ‘Cold War’ (2018). Zijn carrière startte echter als documentairemaker. De eerste vier documentaires die hij draaide, zet hij nu openbaar op Vimeo.

Momenteel werkt Pawlikowski aan een adaptatie van Emmanuel Carrères roman Limonov, over de onvatbare Russische schrijver Edward Limonov. En dat is geen toeval, als je kijkt naar de documentaire roots van Pawlikowski. Zijn documentaires zijn lyrische trips met een hint ironie. Na een opleiding literatuur en wijsbegeerte aan de University of Oxford raakte hij in Engeland in de ban van filmmaken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in zijn films poëzie, proza en filosofie opzoekt. In zijn door de BBC gesteunde debuut FROM MOSCOW TO PIETUSHKI (1990) verkent hij de in alcohol gedrenkte reis die de verteller van Moscow-Petushki aflegt, een roman van de Russische cultschrijver Venedikt Jerofejev. Pawlikowski beschrijft de film zelf als “een trip door ruimte, tijd, geschiedenis, filosofie en literatuur”.

In zijn tweede documentaire DOSTOEVSKY'S TRAVELS (1991) grijpt Pawlikowski weer naar Russische literatuur, maar dan onrechtstreeks. Hij volgt Dmitri Dostojevski, de enige nog levende nazaat van de meester van het literaire realisme, Fjodor Dostojevski. Dmitri volgt de voetsporen van zijn overgrootvader wanneer hij een reis maakt naar het Westen.

Vertrouwend op de kracht van beelden (en niet woorden) onderzoekt Pawlikowski in SERBIAN EPICS (1992) de destructiviteit van doorgedreven nationalisme en culturele mythes op de grens tussen Servië en Bosnië.

In TRIPPING WITH ZHIRINOVSKY (1993) onderneemt Pawlikowski een vierde trip, dit keer met een boot. Met de camera gericht op de extreem rechtse Vladimir Zhirinovsky, bijna-president van Rusland, vaart hij de Wolga af en toetst hij af welk potentieel gevaar er in de macht van die man schuilt.

Bekijk de documentaires op Pawlikowski’s Vimeo-pagina.

Beeld: Dostoevsky's Travels

Geschreven door KATRIJN BEKERS
 
onomatopee