Studio Skoop sluit tijdelijk weer de deuren

De slechte evolutie van coronabesmettingen in België en de lage opkomst van bezoekers doet Studio Skoop in Gent beslissen om vanaf 22 juli weer te sluiten, wellicht tot eind augustus.

Enkele dagen geleden richtte de arthousebioscoop aan het Gentse Sint-Annaplein zich nog tot haar bezoekers met een enquête over het verplichte dragen van mondmaskers in filmzalen: “Houdt deze verplichting je eerder tegen om naar de bioscoop te gaan? Of, omgekeerd, zal dit je eerder motiveren om naar de bioscoop te gaan?” Sinds de verplichting vanaf 11 juli om maskers op te zetten zodra je de bioscoop binnenkomt, had de Federatie van Cinema’s van België (FCB) al gevraagd om die maatregel weer in te trekken. “Een bioscoop rendabel uitbaten was al bijzonder moeilijk onder de eerder opgelegde restricties, maar wordt met deze bijkomende maatregel effenaf onmogelijk”, klonk het bij FCB.

De FCB is de grootste belangengroep van de Belgische bioscopen en telt vooral de ketens Kinepolis en UGC onder haar leden. Ze stelde vast dat bioscoopbezoek, dat vanaf 1 juli weer was toegestaan, met een kwart daalde ten opzichte van een week eerder. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar telde de FCB zelfs 80% minder bezoekers.

Nu naast de afstandsmaatregelen en de mondmaskerplicht de Belgische coronacijfers een ongunstige evolutie tonen, zijn mensen nog minder geneigd om naar de filmzaal te gaan. Dat zorgt voor een onhoudbare situatie, weet Skoopeigenaar Walter Vander Cruysse, die zijn ticketverkoop zag kelderen tot minder dan de helft in vergelijking met de heropening begin juli. “Het heeft in onze ogen geen zin om wekelijks zwaar verlies te maken en zo op termijn de financiële gezondheid van onze bioscoop in gevaar te brengen”, zegt hij. “Zeker in de optiek dat we waarschijnlijk afstevenen op het risico van een algemene lockdown van de cinema’s, zoals in bepaalde regio’s van Europa nu al het geval is.”

Tenzij de coronacijfers gunstig evolueren, heropent Studio Skoop haar vijf zalen niet voor eind augustus. Bezoekers kiezen voor hun eigen gezondheid en dat doet ook Skoop, die in september vijftig jaar oud wordt. Het verlies is te groot en zet de toekomst van de bioscoop op de helling. Een voorbeeld dat wellicht nog gevolgd zal worden.

Beeld: Studio Skoop

Geschreven door BJORN GABRIELS