Studium Generale over film met Caroline Strubbe

In het Amsterdamse filmmuseum Eye zijn momenteel polaroids te zien van de Russische cineast Andrej Tarkovski. Esthetisch opvallend verwant aan zijn films geven ze een inkijk in Tarkovski’s blik op de werkelijkheid. Ook de Belgische filmmaker Caroline Strubbe licht nu haar praktijk toe. En daarvoor schreef ze een korte roman: ‘Polaroid’.

Na geprezen kort werk debuteerde Caroline Strubbe tien jaar geleden met de langspeelfilm Lost Persons Area. Daarop volgde I’m the Same, I’m an Other (2013) en momenteel werkt ze aan de laatste film uit een drieluik vol dolende personages en een zoekende camera.

Tijdens de lezing georganiseerd door Studium Generale, een initiatief van Hogeschool Gent dat jaarlijks een tiental evemenenten op touw zet waar studenten, docenten en belangstellenden samen reflecteren over kunst, maatschappij en wetenschap, gaat Strubbe in gesprek met actrice en impactproducent Céline Broeckaert over haar manier van film maken en haar inspiratiebronnen. De aankondiging spreekt van een atypische werkwijze: “Strubbe regisseert met een zeer open blik. Scènes worden niet geanalyseerd, vastgelegd of directief afgemeten. De cameracrew weet vooraf niet waar personages naartoe zullen gaan. Acteurs krijgen soms iets ingefluisterd zodat er weer een totaal nieuwe energie ontstaat in de scène op de set. ‘De meest mooie momenten van de films zijn er gekomen doordat er zoveel open gelaten is’, zegt ze daarover. ‘Blijf rondkijken. Ideeën gebeuren constant.’”

Naast fragmenten uit eigen werk en uit films van Jean-Luc Godard en Jacques Tati zal het gesprek verlopen aan de hand van passages uit Strubbes kersverse novelle Polaroid. Drie generaties vrouwen zullen voorlezen uit het verhaal.

Studium Generale gaat door op 19 november vanaf 20u in de Miry concertzaal in Gent en is gratis voor studenten en docenten. Meer info vind je hier. Wie niet in Gent geraakt, kan ‘Polaroid’ hier aanschaffen.

Geschreven door FILMMAGIE
 
onomatopee