Tempête wint feesteditie FIFF

De Franse filmer Samuel Collardey heeft voor zijn authentieke vissersverhaal TEMPÊTE, dat enkele weken geleden ook al op het Filmfestival van Venetië niet onopgemerkt was voorbijgegaan, het voorbije weekend de Bayard d'Or voor Beste Film ontvangen in Namur. Olivier Gourmet die de jury van deze 30ste editie voorzat wenste te benadrukken dat de beslissing unaniem was.

De laatste film die werd vertoond bleek warempel nog het meest fris in het geheugen te zitten, maar of dat er veel mee te maken heeft dat TEMPÊTE tot beste film werd uitgeroepen is twijfelachtig. Het is een krachtige film, zowel wat de werksfeer van de visser betreft als zijn privéleven – zodat de titel voor meer dan één interpretatie vatbaar is. De 'trotseerder van stormen', Dominique Leborne, werd nog eens extra in de bloemetjes gezet dankzij de prijs voor de beste mannelijke vertolking. Bij de actrices viel die eer te beurt aan een diep ontroerde Belgische Loubna Abidar voor haar risicovolle vertolking (als prostituee in Marrakech) in (het in Marokko verboden) MUCH LOVED van Nabil Ayouch. De speciale prijs van de jury was voor OUR CITY (foto) van 'onze' Maria Tarantino. Wat minder voor de hand liggend omdat het in feite een documentaire is, maar het pleit voor de jury dat ze de kwaliteit voorrang gaven op het genre. AFERIM! van Roemeen Radu Jude – prijs voor beste fotografie – stond al lang getipt als prijzenpakker, terwijl een andere kanshebber, Philippe Claudel, vrede moest nemen met de prijs van het beste scenario voor UNE ENFANCE.

Bij de debuten, ondergebracht in de sectie Emile Cantillon, werd terecht Leyla Bouzids A PEINE J'OUVRE LES YEUX bekroond, haar even emotionele als intelligente eresaluut aan de Arabische Lente die destijds in Tunesië was begonnen, terwijl de prijs van de ontdekking van het jaar naar NI LE CIEL NI LA TERRE ging, een Frans-Belgische coproductie van Clément Cogitore, met Jérémie Renier in een opvallende hoofdrol als Frans (!) legerkapitein die door het lint gaat ergens in de stoffige hoogvlakten van Afghanistan.

LE NOUVEAU van de Fransman Rudi Rosenberg mocht de prijs van het Naamse publiek komen ophalen. Datzelfde publiek bekroonde ook de documentaire van de Belg Christophe Hermans voor ECLAIREURS, die meer te bieden heeft dan flarden uit het dagboek van een scoutskamp. Guillaume Senez ontving de prijs van de pers (UCC-UPCB) en vernam op hetzelfde moment dat zijn KEEPER in Hamburg de Young Talent Award gewonnen had. Vermoedelijk het begin van een lange reeks voor deze schitterende coming of age-film. De Cinevox jury bekroonde Xavier Serons JE ME TUE À LE DIRE, een met zwarte humor gelardeerde anarchistische zwart-witfilm waar borsten – harige mannentorso's wel te verstaan – een centrale plaats bekleden.

Weinig echte verrassingen misschien, hoewel, al is de prijs van de jongerenjury, PAUL À QUÉBEC, een loodzwaar drama, dat zeker wel. François Bouvier schetst de laatste levensdagen van een door kanker gekwelde opa, gezien vanuit het oogpunt van kinderen. Ze zijn volwassen natuurlijk en denken via flashbacks aan betere tijden en aan allerlei anekdotes, maar zijn vooral bezorgd over mogelijk genetische erfelijkheid voor henzelf en hun zonen en dochters.
PÈRE van Tunesiër Lofti Achour mocht dan de gedoodverfde winnaar van de kortfilmcompetitie zijn, meer dan een vermelding zat er niet in voor de korte film over de taxichauffeur die een zwangere vrouw naar het ziekenhuis vervoert. Grote prijs WAVES 98' van Libanees Ely Dagher en juryprijs TON COEUR AU HASARD van Française Aude Léa Rapin waren allebei bevreemdende korte films over personen buiten hun biotoop. In het eerste geval een verhuizing naar de grootstad en het onwennige gevoel van verliefd zijn in de andere kortfilm.

Iedereen kon zich wel vinden in of zich verzoenen met de palmares vermoedelijk en heeft vast en zeker nog wel enkele mooie filmmomenten om met genoegen aan terug te denken. Meer is niet nodig om van een geslaagde editie te gewagen.

Beste film en mannelijke hoofdrol : TEMPÊTE
Juryprijs : OUR CITY
Speciale vermelding : WELCOME HOME
Scenarioprijs : UNE ENFANCE
Beste fotografie : AFERIM !
Vrouwelijke hoofdrol : Loubna Abidar in MUCH LOVED
Beste debuut : A PEINE J'OUVRE LES YEUX
Ontdekking: NI LE CIEL NI LA TERRE

Publieksprijs speelfilm : LE NOUVEAU
Publieksprijs documentaire : ECLAIREURS
Persprijs : KEEPER
jongerenjury : PAUL À QUÉBEC

Geschreven door ZENO CORNELIS
 
onomatopee