Tentoonstelling Kubrick Photographer

“A film is - or should be - more like music than like fiction. It should be a progression of moods and feelings. The theme, what's behind the emotion, the meaning, all that comes later.” Stanley Kubrick (foto: zelfportret), één van de belangrijkste filmmakers van de 20ste eeuw, was eerst fotograaf en creëerde beklijvende portretten en prachtige reportages, nog tot en met 1 juni te bewonderen in het KMSK te Brussel.

Kubrick begon als fotograaf te werken voor het New Yorkse tijdschrift Look, waarvoor hij zowel portretten als reportages maakte. Hij focuste op reportages, waarin het alledaagse centraal stond en hij orde en structuur kon brengen in chaotische momenten door middel van zijn composities. New York waar hij toen woonde vormde zijn uitvalsbasis. Kubrick had een fascinatie voor het stadsleven; omringd door zoveel mensen staat de mens nog altijd alleen… Daarna ging hij even terug naar het portret, waar de frontaal in close-up gefotografeerde circusman met tatoeages alvast op menig netvlies staat gebrand. Uiteindelijk keert hij naar de reportage terug.

In 1951 realiseertKubrick zijn eerste kortfilm: DAY OF THE FIGHT, een portret van de bokserWalter Cartier. Deze wordt gevolgd door zijn eerste langspeelfilm THE KILLING, en daarnavolgen nog SPARTACUS, LOLITA en enkele van zijn bekende meesterwerken zoals ACLOCKWORK ORANGE en FULL METAL JACKET, tot en met zijn laatste film EYES WIDE SHUT. In al zijn films zit de fotograaf verborgen in de magnifieke composities; zijn laatste film was een ultieme aankaarting van het voyeurisme van de mens dat al eerder in zijn foto van de apenkooi te zien was vanuit het standpunt van de aap in de kooi.

De tentoonstelling bevat fragmenten van zijn kortfilms. Het KMSK werkt samen met CINEMATEK en STUDIO 5 – FLAGEY , die van 9 mei tot en met 16 juni een retrospectieve geven van de cineast. SPARTACUS, LOLITA, en zijn overige langspeelfilms zijn gedurende die periode te bekijken in de twee Brusselse cinemazalen.

Meer informatie over de tentoonstelling vind je op http://www.fine-arts-museum.be/site/Nl/default.asp
Voor de retrospectieve kan je surfen naar www.cinematek.be

Geschreven door LAURA CAERS
 
onomatopee