Teo Angelopoulos overleden

Terwijl hij in de buurt van Athene zijn nieuwe film ‘The Other Sea’ aan het draaien was is de Griekse cineast Teo Angelopoulos aangereden door een moto en even later overleden.

Na zijn studies aan de rechtsfaculteit in Athene week hij in 1957 uit naar Parijs om er aan de Sorbonne literatuur te gaan studeren. Zijn belangstelling voor het medium film wordt er geboren en gaat film studeren aan het Idhec, de befaamde filmschool in Parijs.

Hoewel zijn carrière ruim 40 jaar omspant heeft Angelopoulos (1936-2012) een veeleer klein maar uniek oeuvre van een twaalftal films bij elkaar gefilmd. Van zijn debuut ‘Reconstruction’ (1970), ‘De dagen van ‘36’, een eerste meesterwerk en zijn internationale doorbraak, ‘O Thiassos’/ de komedianten (1974), ‘De jagers’ (1977), ‘O Megalexandros’, waarmee hij in 1980 de Gouden Leeuw in Venetië won, ‘het fenomenale ‘Reis naar Kythera’ (1984) tot ‘Landschap in de mist’ (1988). Voor Ulysses Gaze (1995, foto) ontving hij in Cannes de Grote Prijs van de Jury en ‘Een eeuwigheid en een dag’ was in 1998 goed voor de Gouden Palm. Daarna volgde nog ‘White Meadows’ onder meer.

Zijn cinema wordt gekenmerkt door een onnavolgbare stijl: een fijnzinnige esthetiek, lange plans van een vaste camera en een melancholisch toon en sfeer; zijn mythische verhalen, verteld in taferelen, bijna afzonderlijke episodes, zijn geënt op de (Griekse) geschiedenis. De films lijken wel hoofdstukken uit één geheel. Zijn voorliefde voor lange sequenties in één ononderbroken opname was meer een politiek-ethische kwestie dan een handtekening.

Zelf was Angelopoulos in zijn leven getuige geweest van de inval van de Duitsers in Athene, van de burgeroorlog tussen recht en links, die Griekenland na de Tweede Wereldoorlog verscheurde. En daarna van de dictatuur van de kolonels. “Ik wil vertellen wat mij is overkomen, het verhaal van mijn generatie en mijn land doorgeven” Zo benadrukte de minzame man herhaaldelijk. Dat moest eigenlijk niet want zijn intrigerende, metaforische films spreken voor zich.

Teo Angelopoulos werd 76 jaar.

Geschreven door FREDDY SARTOR