Thrilling Shorts: kortfilmcompilatie om van te huiveren

Het Leuvense Dalton Distribution (gespecialiseerd in documentaires en kortfilms) slaagt er niet enkel in kortfilms op het grote scherm te brengen, maar nu ook genre-kortfilms. ‘Thrilling Shorts’ distilleert vijf van de betere Belgische spannende kortfilms van de laatste jaren en smeedt ze samen tot één programma. Ideaal voor bij de pompoensoep.

De helft van het ‘plezier’ van een thriller of horrorfilm zit ’m in een tergende spanning. Wanneer je hartslag records breekt, je nagelbijtend afwacht wat en vooral wanneer ‘het’ gaat gebeuren … net dan werkt elke zinspeling of stereotiep beeld/muziekfragment of suggestie.

Zo start Lukas Buys zijn ALLES VOOR DE FILM (**) braaf en zonnig, om dan om te keren tot een bijna Blairwitch-achtige film. Lize is een jonge actrice die meldt dat ze wel “over lijken zou lopen” om haar acteercarrière te boosten, en dan aan den lijve ondervindt hoe dat juist werkt.

Dat ook de meer theatrale aanpak een angstsfeer kan creëren, bewijst Jeroen Dumoulein door een langharige, starre, bleke, getraumatiseerde vrouw te combineren met een vervallen huis en de aantrekkingskracht van een mystieke vijver in … tja … DE VIJVER (**).

Iets minder inspelend op die klassieke referenties is het glasheldere EMPIRE (****) van Kristof Hoornaert, met 14 minuten ook meteen de kortste film in de compilatie. Gefilmd in één shot (dat kan je checken met de klok aan de muur) en met een bijna statisch beeld zijn we getuige van een doorsnee avondje van een doorsnee gezinnetje – tot het niet meer zo doorsnee blijkt en de camera ook in beweging komt.

Met zijn afstudeerwerk LILITH (****) zet Maxim Stollenwerk dan weer resoluut in op het meer fantastische genre: een vampier komt terecht in een lynchiaans bordeel, incluis optreden door blonde zangeres, langegordijnensetting, constante spanning, roosrode lichten en breezy soundtrack.

SAINT HUBERT (***) lijkt in het begin bijna een documentaire over de flora en fauna in de Oostkantons, gemonteerd op sacrale muziek, om dan de natuurbeelden in te ruilen voor beelden van een politiezoektocht. Een agent (Wouter Hendrickx) botst op de kluizenaar-boswachter (Wim Opbrouck) die zijn taak als boswachter net iets te serieus neemt.

‘Thrilling Shorts’ is te zien in Cinema Zed in Leuven, Sphinx Cinema in Gent en (nog te bevestigen) Cinema Cartoon’s in Antwerpen.

Meer info op: www.daltondistribution.be

Beeld: LILITH

Geschreven door SARAH SKORIC
 
onomatopee