Tiende editie Film Festival Oostende veelbelovend

Film-, tv- en theateracteur én BV Kevin Janssens (te zien op de foto met Veerle Baetens in de film D'Ardennen van Robin Pront) wordt de nieuwe master van het Filmfestival van Oostende (FFO), dat plaatsheeft van 9 tot 16 september in Kinepolis Oostende. Kevin Janssens promoot het festival en gaf alvast op een persconferentie zijn favoriete films prijs: een reeks film noirs.

“We willen de verborgen parels van de cinema tonen.” Hiermee opende de burgemeester van Oostende, Johan Vande Lanotte, de persconferentie. Hij ziet het festival als het perfecte moment om de Belgische film in de kijker te zetten. "Ze zijn onze aandacht meer dan waard en het is een bloeiende industrie voor België.” Vande Lanotte duidt ook op de stijgend aantal bezoekers dat groeide van 13.000 kijkers naar 35.000 vorig jaar.

Voorzitter en artistiek directeur van het Filmfestival, Peter Craeymeersch, stelde met trots zijn Master voor. “De Master is iemand die een krak is in zijn vak en die ons festival in een duidelijk richting duwt. Kevin Janssens is dus een perfecte keuze.” De Master zet zijn schouders onder het festival en geeft richting door een serie films in een selectie op te nemen die aan het publiek zullen vertoond worden. Kevin Janssens verdedigde zijn selectie met passie. “Ik koos voor de film noir omdat ik zelf nooit de kans heb gehad om een hoop prachtige films in de cinema te bewonderen en dankzij dit festival kunnen de toeschouwers samen met mij dat toch nog beleven.”

De eer om het Festival plechtig te openen is voor Nic Balthazar, onder meer gekend door de films Ben X en Tot altijd. Zijn twee eerste langspeelfilms worden nu gevolgd door EVERYBODY HAPPY. Het hoofdpersonage Ralph Hartman is een succesvolle komiek en beslist om zijn grootste vijand aan te pakken: zijn eigen negativiteit. De film is gemaakt met een Vlaamse cast onder wie Peter Van den Begin, Barbara Sarafian en anderen.

Het festival, dat zijn uiterste best doet om de Vlaamse film te promoten, onafgezien of dat nu korte films zijn, dan wel documentaires of lange speelfilms, pakt uit met haar tiende editie en doet dat in stijl. Craeymeersch heeft alvast een verassing in petto. “We vieren het jubileum op een speciale, iconische plaats in Oostende en dat is uiteraard ons Casino Kursaal.” Voor de gelegenheid wordt dat omgedoopt tot een ware cinema en het Gala van de Ensors – traditioneel worden daar aan het slot van het festival de Prijzen van de Vlaamse Filmbekend gemaakt - zal dan uitzonderlijk wat grootser worden. En Peter Craeymeersch besloot ietwat ambitieus: “Ik herhaal wat er een paar jaar geleden al eens gezegd is geweest. Oostende moet het Cannes van het noorden worden.” 

Geschreven door GITTE BES
 
onomatopee