Tips voor het Film Fest Gent

Voor wie nog tips zoekt in het aanbod langspeelfilm voor het 40ste Film Fest Gent, gedrapeerd rond de highlights THE 5TH ESTATE, GRAVITY en BEHIND THE CANDALABRA, dat intussen al aan zijn derde (of vierde?) benaming toe is, hierbij de films die Filmmagie al kon wikken en wegen. Worden getipt voor een plek op het palmares: A TOUCH OF SIN van Jia Zhang-ke die zoals gewoonlijk de vinger aan de pols houdt van wat er in een gigantisch land zoals China aan de hand is. Ook THE IMMIGRANT (foto) van James Gray die het in de persoon van een jonge Poolse vertelt van legale immigratie in de States anno 1921. THE MISSING PICTURE, een origineel stukje (persoonlijke) geschiedenis van Rithy Panh aan de hand van propagandafilms uti de tijd van toen samen met poppen, over het aan de macht komen in het Cambodja van 1975 van het Khmer Regime. Op een tweede niveau toch ook wel interessant: L'INCONNU DU LAC van Alain Guiraudie, IN THE NAME OF... van Malgoska Szumowska, LIKE FATHER, LIKE SON van Hirokazu- Kore-Eda, SELFISH GIANT van Clio BARNARD en SUZANNE van Katell Quillévéré met acteerprestaties om u tegen te zeggen van Sara Forestier, Adèle Haenel en de Belgische (komisch) acteur François Damiens. Grote onbekende in competitie is de nieuwste film van Caroline Strubbe I AM THE SAME, I AM AN OTHER.

In de afdeling avant-premières van films die later in de bioscoop te zien zullen zijn spoedt u zich naar: AVANT L'HIVER van de Franse schrijver-filmer Philippe Claudel, Berlinale-revelatie GLORIA van Chileen Senastien Lelio, het prachtige INSIDE LLEWYN DAVIS van de Coen Bros, het pakkende OMAR van de Nederlands-Palestijnse Hany Abu-Assad, waarin uiteraard de Israëlisch- Palestijnse impasse centraal staat en het kammerspiel VENUS IN FUR, een schitterende toneeladaptatie van Roman Polanski, de meester van de manipulatie.

In de sectie American Independents zijn zowel FRUITVALE STATION, een docudrama van Ryan Coogler, als het hilarische PRINCE AVALANCE van David Gordon Green aanraders.

En in de overige secties moet je zeker gaan kijken naar CLOSED CURTAIN van Jafar Panahi, nog altijd onder huisarrest, die de de Iraanse cineast evenwel niet belet om te (blijven) filmen (in Global Cinema), ROCK THE CASBAH van Yariv Horowitz (Global Cinema), de documentaire SEDUCED AND AVANDONED waarin James Toback opzoek gaat naar geld voor een volgend project (Artists on Film), de van een verbijsterende schoonheid getuigende tv-reeks DIE ANDERE HEIMAT van Edgar Reitz (Out of the Box – 225'), het gerechtsdrama PHIL SPECTOR vwaarin David Mameth Al Pacino (als Phil Spector) laat clashen met zijn advocate (Helen Mirren).

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee