Torino FilmFestival

Het Italiaanse filmfestival-najaar 2012 staat nogal onder druk. Vorige week sloot het 7de Internationaal Filmfestival van Rome vrij polemisch de deuren, want geen verhoopt succes. Een week later is het 30° Torino Filmfestival van start gegaan. In de voorgaande maanden was het stevig bekvechten tussen beiden.

Eerst en vooral vanwege de data. Omdat Rome – dat sinds zijn ontstaan 'zoekt' naar een goede datum - , o.l.v. van de nieuw benoemde artistieke directeur Marco Müller (voorheen Rotterdam, Locarno, Venetië), besliste dit jaar Turijn op de hielen te zitten. Maar ook om programmatorische redenen. Voorheen wedijverde Rome met Venetië (toen daar nota bene Müller nog zelf artistiek directeur was) om internationale vedetten over de rode loper te loodsen en sterproducties in (wereld)première te hebben. Nu keek Rome in de richting van Turijn dat zich van in 1982 al toespitst op ontdekkingen en debuten. Dat gebrek aan fair play werd door uittredend Turijn-directeur (en filmregisseur) Gianni Amelio niet erg op prijs gesteld.

Het 30ste festival van Torino opende het voorbije weekend met QUARTET (foto), het regiedebuut van Dustin Hoffman, met klinkende éminences grises in een comedy die zich afspeelt in een Brits rusthuis voor operazangers. Film én zijn maker zijn eerst en vooral publiekstrekkers maar zijn zeker geen miscasting op het festival. Traditiegetrouw wordt in elke editie immers een of meer filmmakers geëerd die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Zevende Kunst. In dat kader wordt dit jaar een retrospectieve aan Joseph Losey gewijd. En aan Ettore Scola en Ken Loach wordt een carrièreprijs uitgereikt. Loach heeft enkele dagen geleden echter zijn forfait aangekondigd. De cineast, die het altijd heeft opgenomen voor de kleine man, de onderdrukten, ziet het niet zitten om een onderscheiding in ontvangst te gaan nemen op en van een festival dat het volgens sommige vakbondsbronnen niet nauw neemt met de werkomstandigheden van externe medewerkers, een bewering die door het bestuur wordt weerlegd.

Geschreven door MARCEL MEEUS
 
onomatopee