Torino FilmFestival, tweede verslag

Na Venetië blijft het Torino Filmfestival (TFF) in het Noord-Italiaanse Turijn qua appeal het tweede filmfestival van Italië, een land toch met een grote festivaltraditie. Dat heeft met zijn roeping te maken: het lanceren van nieuwe namen en bijgevolg ook een nieuwsgierig filmminnend publiek aantrekken. Dit jaar staan er 223 titels op het programma, gespreid over 10 secties met zoals altijd speelfilms en documentaries, internationaal of Italiaans, op pellicule of digitaal. En al is Turijn niet meer dé Fiat-stad (en/of voetbalclub Juventus), dan blijven de cultuurgevoelige Turijners en de universiteitsstudenten elk jaar in stijgende lijn het festival volgen, met uitverkochte projecties in rechttoe-rechtaan voorstellingen met een korte inleiding door de maker maar zonder gala of glitter.

In een speciale sectie worden ontdekkingen uit de voorbij 30 jaar TFF herdacht met een recente film. Onder meer van de onlangs overleden Japanse Koji Wakamatsu (+ 25 nov.) zoals THE DAY MISHIMA CHOSE HIS OWN FATE, een sobere bezinning over het fanatieke idealisme van schrijver Yokio Mishima, of de ultieme cinema-liefdesgeschiedenis FINAL CUT van de Hongaar György Pàlfi dankzij een blitz montage van flitsen afkomstig van talloze love-stories uit de filmgeschiedenis. In een andere fragmenten- en reconstructieprent van de Britse Sophie Fiennes, THE PERVERT GUIDE TO IDEOLOGY, haalt een academicus op ludieke maar overtuigende wijze de ideologie in alom bekende speelfilms naar boven.

In de internationale competitie van commercieel georiënteerde films - die het wellicht ook buiten Italië zullen doen – mag toch de Italiaanse SU RE (foto) van Giovanni Columbu worden vermeld met zijn revisitatie van de 4 Evangelies neergezet in Sardinië in een mise-en-scène die Pasolini’s Vangelo-klassieker overstijgt.

Een horrorfestival op zich is de sectie “Vertrouwelijk Rapport” met overwegend Amerikaanse en Britse inbreng, van intelligente stads/flatterreur in TOWER BLOCK (GB, Ronnie Thompson & James Nunn) tot de economische maar efficiënte ééndagsvampierenfilm SHOPPING TOUR van de Rus Mikhail Brashinsky.

Geschreven door MARCEL MEEUS
 
onomatopee