Toronto: eindbalans

De laatste dagen van de filmfestivals van Cannes, Venetië en Berlijn is het een hele klus om de winnaars te voorspellen. Het gaat immers niet alleen om de Gouden Palm, de Gouden Leeuw of de Gouden Beer, maar ook om een reeks andere prijzen uitgereikt door jury's met diverse persoonlijkheden. Niet zo op het Toronto International Film Festival (TIFF).

In Toronto zijn er geen jury’s en is er dus ook geen competitie. Enkel de Publieksprijs (Grolsch People’s Choice Award) en daarover beslist het publiek, democratisch dus. “Democratie is de wil van het volk. Elke ochtend lees ik verbaasd in de krant wat ik nou weer wil”, grapte Wim Kan ooit.

Voorspeld had ik het niet maar echt verbaasd was ik ook niet te lezen in de festivalkrant dat THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI de Grolsch People's Choice Award gewonnen had, een zwarte komedie over wraak en vergiffenis geschreven en geregisseerd door Martin McDonagh met Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, John Hawkes en Peter Dinklage. De regisseur van In Bruges en Seven Psychopaths vertelt hier het verhaal van een moeder die teleurgesteld is in het politieonderzoek dat nog geen enkel spoor gevonden heeft van de moordenaar van haar dochter. Daarom huurt ze drie lege uithangborden om de politie publiekelijk aan te sporen.

Martin McDonaghs film haalde het van twee rivalen: I, TONYA van Craig Gillespie, het levensverhaal van kunstschaatsster Tonya Harding met Margot Robbie, Sebastian Stan en Allison Janney, en  Luca Guadagnino’s CALL ME BY YOUR NAME, de verfilming van de gelijknamige roman van André Aciman met Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg en Armie Hammer.

Terwijl het van 1955 geleden is dat de Gouden Palm ook een Oscar voor beste film kreeg, Marty van Delbert Mann, de enige keer ooit, vallen Oscars en de Grolsch People’s Choice Awards dikwijls samen: 12 Years a Slave van Steve McQueen in 2013, The King's Speech van Tom Hooper in 2010 en American Beauty van Sam Mendes in 1999. Ze illustreren duidelijk dat Toronto de ideale opstap is naar de Oscars.

De laatste 10 jaar raakt 80 percent van de TIFF-winnaars genomineerd: People’s Choice Awardwinnaar La La Land van verleden jaar won maar liefst zes Oscars, en ei zo na een zevende, voor het die moest afgeven aan Moonlight.

Toronto ontving dit jaar 480,000 bezoekers. Ter vergelijking, in Sundance en Berlijn waren dat er 71.600 en 496.471. Maar wat is nu het meest typische van het filmfestival van Toronto? Fastfoodketen Tim Hortons en het feit dat je overal, ook in de cinema's, poutine kan eten, zouden de Canadezen zeker zeggen!

Palmares

Naast de Publieksprijs zijn er heel wat Canadese prijzen.

IWC Short Cuts Award for Best Canadian Short Film: PRE-DRINK (Marc-Antoine Lemire)

IWC Short Cuts Award for ​Best International Short Film: MIN BÖRDA/THE BURDEN (Niki Lindroth von Bahr)

City of Toronto Award for Best Canadian First Feature Film: LUK' LUK'L (Wayne Wapeemukwa)

Canada Goose Award for Best Canadian Feature Film: LES AFFAMÉS (Robin Aubert)

The International Federation of Film Critics - Discovery prize: AVA (Sadaf Foroughi)

The International Federation of Film Critics - Special Presentations: EL AUTOR/THE MOTIVE (Manuel Martín Cuenca)

NETPAC Award for World or International Asian Film Premiere: THE GREAT BUDDHA (Huang Hsin-Yao)

Toronto Platform Prize: SWEET COUNTRY (Warwick Thornton)

Grolsch People's Choice Midnight Madness Award: BODIED (Joseph Kahn)

Grolsch People's Choice Documentary Award: VISAGES, VILLAGES (Agnès Varda)

Grolsch People's Choice Award: THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI (Martin McDonagh)

 

Beeld: THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE