Tribeca, eerste verslag

Met het document MISTAKEN FOR STRANGERS (A year on tour with my brother's band) is de dertiende editie van het Tribeca Film Festival in New York van start gegaan. Een film die volgens Genna Terranova, de artistieke directeur, alles uitstraalt waar het festival voor staat: eigenzinnige films van jonge onafhankelijke filmmakers. In deze rock-docu volgt de underdog Tom Berninger zijn broer op tournee met de band The National. Beide broers zijn artiesten, de ene al succesvoller dan de andere. Berninger's filmdebuut is een persoonlijke mockumentary (pseudodocumentaire) over de intense relatie tussen de broers en het gevecht dat een artiest moet leveren om een project te realiseren.

Zelf ben ik in New York voor de repetities van de nog op te nemen kortfilm 'The drunken horseman' in een regie van Julie De Clercq. Tegelijk werk ik aan een project rond de vrouwen in het werk van Shakespeare. Mijn uitvalsbasis is The Actor's Studio, een neoclassicistische kerk omgebouwd tot een theater in Midtown Manhattan. Ik verdiep me, repeteer, luister, observeer en laat me meenemen in de stroom van de stad. En dus eveneens naar het filmfestival Tribeca...

Ook in de documentaire CUTIE AND THE BOXER (foto) focust Zachary Heinzerling op leven en kunst. Was de Japanse kunstenaar Shinohara in de jaren 70 populair als action-artist op de New Yorkse scène, vandaag probeert hij samen met zijn vrouw, ook al een kunstenares, vooral de eindjes aan elkaar te knopen en te overleven. De film is een prachtig portret van twee artistieke zielen. Intense scènes zoals die waarin Shinohara, met bokshandschoenen in verf gedrenkt, een wit doek aanvalt, worden afgewisseld met sequenties uit het dagelijkse leven van het koppel in hun loft in Chinatown... Zo grijpt een momentopname met de dronken zoon, waarin de hele familietragiek aan de oppervlakte komt, echt naar de keel. Shinohara: “Art is a demon, you throw yourself away to be an artist.” Terwijl in zijn werk kracht, kleur, dynamiek en levenslust van het doek spatten.

Dit jaar zijn er (eindelijk) ook Belgen present op Tribeca. 'The Broken Circle Breakdown' van Felix van Groeningen is geselecteerd voor The World Narrative Compatition. En Michiel De Vliegher maakte een korte verschijning in de eerste 20 seconden van 'Mistaken For Strangers' als ...zichzelf. Wie weet welke ontdekkingen staan er ons nog allemaal te wachten.

Geschreven door JESSA WILDEMEERSCH