Tribeca Film Festival, palmares

THE ROCKET (foto) van de Australische cineast Kim Maurdant is wat filmprijzen betreft de grote slokop van de twaalfde editie van het Tribeca Film Festival. De film kreeg de juryprijs voor Best Narrative Film in The World Competition en sleepte ook The Heineken Audience Award in de wacht. De jonge Sitthipon Disamoe kreeg de prijs als beste acteur voor zijn vertolking van Ahlo in THE ROCKET.

Ook onze Belgische vertegenwoordiger, THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN, deed het bijzonder goed in Tribeca. De film kreeg zowel de prijs voor beste scenario (Felix Van Groeningen en Carl Joos) als de prijs voor Beste Actrice voor Veerle Baetens als Elise Vandevelde. De film haalde ook de top 10 van The Heineken Audience Award. Een ideale start voor de Noord-Amerikaanse release.

Best New Narrative Director was regisseur Emanuel Hoss-Desmarais van de Canadese film WHITEWASH. THE KILL TEAM, in regie van Dan Krauss (USA), kreeg de prijs voor Best Narrative Documentary. In de kortfilmcompetitie ging de hoofdprijs naar het Italiaanse THE NIGHTSHIFT BELONGS TO THE STARS van Edoardo Ponti, een poëtische film over leven en liefde met een Natasha Kinski in de hoofdrol. De Heineken Audience Award voor Best Documentary was voor BRIDEGROOM van Linda Bloodworth Thomason (USA), waarin het koppel Shane en Tom wordt gevolgd, een liefdevolle relatie die abrupt afbreekt na de plotse dood van Tom.

Het Tribeca Film Festival, ontstaan uit de as van 9/11, heeft zich de afgelopen twaalf jaar ontpopt tot een uniek en genereus filmfestival. De selectie van gedurfde films van eigenzinnige filmmakers was niet zonder risico. Niet alle films waren toppers, maar het festival bood wel een inkijk in het gevarieerde aanbod van onafhankelijke films. Ook de twaalfde editie van het Tribeca Film Festival is een succes gebleken, en hield de vinger aan de pols.

Geschreven door JESSA WILDEMEERSCH