Tribeca Filmfestival: het dagboek van Jessa Wildemeersch 2

Tribeca Film Festival
Manhattan
18-29 April 2012

TRIBECA FILM FESTIVAL 2

De eerste film die ik van deze editie zie is YOUR SISTER’S SISTER (foto) van de Amerikaanse Lynn Shelton over een driehoeksverhouding tussen dertigers, op een beslissend moment in hun leven. De film speelt zich af in en rond een buitenverblijf op de San Juan eilanden boven Seattle. Shelton’s film is een ontroerend en complex liefdesverhaal waar ik vrolijk van word.

In een kelder in New Jersey, tussen verloren en gestolen voorwerpen, bewaart Michael Valenzano, een Italiaanse ‘vigilante’, een fiets voor mij. Deze oude rode Schwimm, is het ideale vervoermiddel om mij in New York te verplaatsen van de filmzaal naar de press lounge en terug naar de filmzaal. En onvermijdelijk ook naar een van de vele party’s die hier iedere dag het festival opfleuren .

Tussen twee films door ga ik vlug even een koffie drinken in de Industry Lounge.
Naast mij zit Daniele Sobrini, een Italiaanse zakenman, die voor een multi-media market company werkt in New York. Hij wil Italiaanse films laten dubben in het Engels om zo in de VS een nieuwe markt aan te boren. Hij wil de Italiaanse film toegankelijker maken voor een breed publiek. En dus probeert hij filmsterren te strikken om kleinere rollen te dubben in de Italiaanse films. “Met een filmster op de affiche zal de film zeker verkopen,” beweert hij.

‘s Avonds zie ik het vorig jaar al in België uitgekomen POLISSE die vorig jaar in Cannes de Prijs van de jury kreeg. Het is de derde film van de Franse actrice en cineaste Maïwenn. POLISSE volgt de Parijse zedenpolitie die kindermishandeling opsporen. In de Q&A na de screening vertelt Maïwenn dat ze stage heeft gelopen bij de politie. Deze stage en haar eigen ervaring met misbruik vormden de basis voor de film. Maïwenn maakte een moedig portret van een bikkelharde wereld met kinderen als slachtoffer. De harde realiteit wordt in de film afgewisseld met af en toe humoristische momenten. Hierdoor winnen zowel het verhaal als de personages aan intensiteit en geloofwaardigheid.

Ik zit buiten op een bankje te schrijven. Plotseling komt een dakloze man naast me staan en zingt : “You are so beautiful to me”. New York is een theatrale stad. En overal is er cinema: in de filmzalen, maar ook in de vele straten, pleinen en parken van de stad.

Jessa Wildemeersch, theater en filmactrice

Geschreven door
 
onomatopee