Tribeca Filmfestival: het dagboek van Jessa Wildemeersch 4

Tribeca Film Festival
Manhattan
18-29 April 2012

TRIBECA FILM FESTIVAL, Dagboek 4

NEW YORK. In Travis Fine’s ANY DAY NOW adopteert een homokoppel een jongen met het Syndroom van Down. Het koppel gedraagt zich alsof ze familie zijn, maar, wanneer de ware aard van hun relatie aan het licht komt, ontnemen de autoriteiten hen het recht om de jongen nog op te voeden. Het kind komt bij zijn verslaafde moeder terecht die hem verwaarloost. Travis Fine toont de onmenselijke gevolgen van het discrimineren van minderheden, schuwt de humor en de pathos niet en toch blijft ANY DAY NOW elk moment ontwapenend en geloofwaardig. Alan Cumming en Garret Dillahunt spelen hun personages met passie en overgave. Door de sterke cast en de geëngageerde regie grijpt de film naar de keel.

Om even op adem te komen drink ik een thee in een ‘diner’ in the Meatpacking District. Tien jaar geleden was dit de buurt van prostituees en drag queens. Maar sinds enkele exclusieve dansclubs hun deuren hier openden werd het ‘the place to be’ voor trendy New Yorkers.

De officiële selectie van het festival dit jaar heeft weinig met blitse hipsters te maken. TFF 2012 geeft een stem aan independent filmmakers die atypische verhalen vertellen. De protagonisten in de geselecteerde films en documentaires zijn complexe, gevoelige zielen die een gevecht leveren met de onrechtvaardige wereld waarin ze proberen te overleven.

UNA NOCHE (foto) van de Britse Lucy Mulloy werd gepromoot door TAA; Tribeca All Acces Program selecteert elk jaar tien projecten en promoot de carrières van regisseurs van etnische minderheden en vrouwen (http://www.tribecafilminstitute.org).
UNA NOCHE gaat over drie jonge Cubanen uit een arme wijk in Havana, die ervan dromen om een nieuw leven te beginnen negentig kilometer verder in Miami. Het talent spat van het scherm. Mulloy vertelt een eigenzinnig, hartverscheurend verhaal en de acteurs spelen dit brutale drama met verve. De voice-over van de jonge Lila neemt je op sleeptouw in de hete, wanhopig stemmende straten van de wijk. Eén van Lila’s gedachten vat volgens mij de essentie van de film, én zoals later ook zal blijken, van het leven daar buiten samen : “When I was a kid, I made my own rules, then I was free. When you grow up, the rules are set before you. Sometimes you have to break them. Once you break one, you might as well brake them all.”

Op de première van UNA NOCHE op het Festival in New York werden de drie hoofdrolspelers verwacht. Enkel Dariel Arrechada kwam opdagen. De twee andere acteurs Anailin de la Rua de la Torre en Javier Nunez Florian zijn sinds de overstap in Miami spoorloos. Hun verdwijning zorgt voor grote opschudding op het festival. Eens te meer wordt fictie realiteit: ‘If you break a rule, you might as well break them all.’

Geschreven door JESSA WILDEMEERSCH