Tribeca Filmfestival: het dagboek van Jessa Wildemeersch 6

Tribeca Film Festival
Manhattan
18-29 April 2012

TRIBECA, Dagboek 6 - palmares

De elfde editie van het Tribeca Film Festival zit erop. Het festival is ondertussen uitgegroeid tot een van de belangrijkste jaarlijkse gebeurtenissen in New York. Twaalf dagen uitstekende films in het hart van de stad. 380.000 toeschouwers woonden de filmvertoningen, panelgesprekken, gratis evenementen, drive-in series en de Tribeca Film Institute Interactive Day bij.

Het was het eerste festival met Frédéric Boyer (tot vorig jaar programmator van de nogal Belgisch getinte nevensectie La Quinzaine des Réalisateurs in Cannes) als artistieke leider. In een interview met Backstage vertelde hij: “Ik ben altijd geïnteresseerd in het publiek. Ik wil dat het publiek de film binnendringt, dat het publiek lacht en weent, maar ik wil ook dat het publiek nadenkt, dat het geschoold wordt, en misschien een film uit Indonesië of uit Spanje te zien krijgt.”

De winnaars van ‘The World Narrative and Documentary Compettion’ getuigden van een multicultureel en gedurfd programma dat zowel de Amerikaanse film als de wereldfilm op de kaart zette.

De prijs voor Beste Fictiefilm gaat naar WAR WITCH (foto) (in het najaar hier in de bioscoop, allicht onder zijn oorspronkelijke titel REBELLE) van de Canadees Kim Nguyen. Ergens in Afrika wordt een meisje (Rachel Mwanza, door de jury bekroond met de prijs van Beste Actrice) ontvoerd uit haar dorp om (kind)soldaat te worden.

UNA NOCHE van Lucy Mulloy (UK, Cuba, USA) sleepte drie prijzen in de wacht: Beste Nieuwe Regisseur, Beste Fotografie en zowel Dariel Arrechada and Javier Nuñez Florian kregen de prijs voor Beste Acteur.

Het Beste Scenario was voor de Argentijnse film ALL-IN (La suerte en Tus Manos) van Daniel Burman (script en regie) en Sergio Dubcovsky (script).

ASAD van Bryan Buckley (USA), een parel van een kortfilm over een dag in het leven van een jongen in een vissersdorp in Somalië, werd terecht bekroond als Best Narrative Short.

De documentaire THE WORLD BEFORE HER van Nisha Pahuja, over de Miss India Competitie (voor jonge vrouwen een van de weinige kansen om succesvol te zijn in het nieuwe India), werd bekroond met de prijs voor beste documentaire.

De Nederlandse filmer Jeroen van Velzen werd gelauwerd als Beste Nieuwe Regisseur voor zijn documentaire WAVUMBA, een moderne versie van Hemingsway’s The Old man and the sea, gesitueerd in Kenia.

De Publieksprijs tenslotte ging naar ANY DAY NOW van Travis Fine voor Best Narrative Film en BURN van Tom Putnam and Brenna Sanchez voor Best Documentary film.

Het Tribeca Film Festival editie 2012 is met verve geslaagd in zijn opzet om een ruim publiek te laten kennismaken met bijzondere films, getalenteerde regisseurs en uitzonderlijke acteurs uit de hele wereld. Een overdosis talent dat in de mainstream entertainment wereld die de Amerikaanse toch wel is, misschien anders wel onbesproken zou blijven.

Geschreven door JESSA WILDEMEERSCH
 
onomatopee