Trishna opent 20ste Open Doek festival

TRISHNA (foto) van Michael Winterbottom mag vandaag de 20ste editie van het Open Doek Filmfestival op gang trappen in de Utopolis te Turnhout. In de film zien we hoe de in Engeland opgegroeide Jay, de zoon van een rijke Indische hoteleigenaar, geen spat interesse heeft in de zaak van zijn vader. Aangezien zijn vader er warmpjes bijzit, is er voor hem geen enkele noodzaak om ook maar iets te doen. Op bezoek bij zijn vader in India wordt hij verliefd op Trishna, een meisje onderaan de maatschappelijke ladder. Hij biedt haar een job aan in één van de hotels van zijn vader. Hun ontluikende relatie is allesbehalve evident. Deze nieuwe versie van de roman uit 1891 is een scherpe karaktertekening. De cineast liet zich inspireren door de roman Tess of the d'Urbervilles van Thomas Hardy (in 1979 verfilmd door Roman Polanski).

De centrale gast dit jaar is de Indische regisseur Anurag Kashyap. Liefst vier van zijn films staan op het programma: BLACK FRIDAY, DEV D, GULAAL en THAT GIRL IN YELLOW BOOTS. Daarnaast is hij coproducent van TRISHNA. Hij zal tijdens het openingsweekend acte de présence geven en via een Q&A zijn werk toelichten.

Enkele andere smaakmakers zijn UNDER THE HAWTHORN TREE van Zhang Yimou, MARLEY van Kevin Macdonald, ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA van Nuri Bilge Ceylan, FOOTNOTE van Joseph Cedar en MONSIEUR LAZHAR van Philippe Falardeau.

Open Doek wil een andere kijk bieden op de wereldfilm en programmeert films uit de hele wereld waarbij zowel kwaliteit als een zeker sociaal engagement hoofdingrediënten zijn. Het gaat ook om films die het moeilijk hebben een plaatsje te vinden in het huidige bioscoopaanbod.

Open Doek is meer dan alleen een filmfestival. Optredens, tentoonstellingen en theatervoorstellingen lopen simultaan met het festival. Ook de kinderen worden niet vergeten: films voor de kleinsten en een verjaardagsfeestje op zaterdag 21 april zijn blikvangers. Daarnaast bezoeken jaarlijks 30.000 scholieren in klassikaal verband een film van Open Doek.

Het festival toont op vier locaties: Turnhout (20 april-29 april), Koersel-Beringen (23 april-30 april), Roeselare (24 april-1 mei) en Lier (7 mei-13 mei). In totaal staan er meer dan 80 films en documentaires op het programma, goed voor 372 voorstellingen.

Meer info? http://www.opendoek.be

Geschreven door NIELS LAVEREN
 
onomatopee