Tweede editie MONA festival

In het cultuurcentrum Berchem vindt van 9 tot 11 maart de tweede editie van het filmfestival MONA plaats. Het festival focust op films uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika en hoopt een genuanceerd beeld te schetsen van de culturele, politieke, sociale en artistieke situatie in de Arabische wereld.

Het festival, dat vorig jaar werd opgericht door Stefanie Van De Peer en Malikka Bouaissa, ontstond als antwoord op het gebrek aan films uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika op filmfestivals en in het bioscoopcircuit. Zo kregen de films te kampen met heel wat vooroordelen. “Dat een festivaldirecteur een film die ik aanraad afkeurt nog voor hij hem gezien heeft, enkel omdat hij uit Palestina komt, bijvoorbeeld. Vaak denken programmatoren dat de films niet artistiek genoeg zijn, of aan ‘lagere’ kwaliteiten voldoen”, vertelde Van De Peer ons vorig jaar in een interview.

Gedurende drie dagen kan je in cc Berchem terecht voor fictiefilms, documentaires, kortfilms en animatie. Dit jaar werd de artistieke lijn van het festival uitgestippeld door Btisam Akarach, een jonge filmsociologe. Zij schrijft onder andere filmrecensies voor Kif Kif, een initiatief dat zich inzet in de strijd tegen racisme en discriminatie. “Mijn opdracht is voornamelijk om kwalitatieve films aan te reiken. Tegelijk heb ik in mijn aanbod getracht de diversiteit binnen de regio aan te tonen. We kijken vaak met een westerse, mannelijke bril naar films en denken aan de bevolking van de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika, nvdr) als een homogene groep Arabieren, met de daarbij horende vooroordelen. Ik wil dat idee ontkrachten.”

Het festival gaat van start met de film SHEIKH JACKSON van de Egyptische regisseur Amr Salama. De film vertelt het verhaal van een jonge imam die een geloofs- en identiteitscrisis krijgt, nadat hij verneemt dat Michael Jackson is overleden. Zondag 11 maart eindigt het festival met de film PATH OF MARYAM van de Irakese regisseur Atea Al Daradji.

Andere geselecteerde films zijn onder meer IPERTA van Mohamed Bouzaggou en EN ATTENDANT LES HIRONDELLES, het langspeelfilmdebuut van Karim Moussaoui. “Deze opmerkelijke triptiek bestaat uit drie verhalen van evenveel generaties uit diverse sociale klassen die een snoer van intrigerende korte vertellingen vormen. Moussaoui heeft een klare, scherpomlijnde kijk op zijn personages, die hij een warm hart toedraagt en met empathie bejegent”, schreef Freddy Sartor in Filmmagie 679.

Daarnaast is er een ruim aanbod aan kortfilms: MY MAHKZEN & ME, ISTHMUS, FACING MECCA, KASHTA, THE UNKNOWN SWEET POTATO SELLER, CARGO, FIVE BOYS AND A WHEEL, THE SILENCE en THE PASSENGER. De documentaires die aan bod komen: MY PARADISE en GAZA SURFCLUB tonen de invloed van oorlog op landen en steden en hun inwoners.

Ook aan de kinderen is er gedacht, zo organisteert het festival twee workshops voor hen. In de eerste leren ze een film te maken die exact een minuut duurt. Dat zet de kinderen aan om hun creatieve geest de vrije loop te geven. In workshop 2 ligt de nadruk op samenwerken en maken ze samen een kortfilm waarbij ze rekening moeten houden met het decor, tijd, locatie, budget …

Meer info: www.MONAfilmfestival.be

Beeld: SHEIKH JACKSON

Geschreven door KAAT MONSIEUR
 
onomatopee