Unieke vertoningen Hot Country, Cold Winter

De Filmmagieclub De Andere Film van Roeselare en Brugge pakt uit met de Belgische première van HOT COUNTRY, COLD WINTER. Op 19 en 21 november vertonen ze de film in aanwezigheid van de Armeense cineast David Safarian. Ook Safarians andere films waren elders in Vlaanderen nooit te zien. Een uitzonderlijke kans dus.

HOT COUNTRY, COLD WINTER is een magnifiek sfeerbeeld van de ex-Sovjetrepubliek Armenië na de val van het staatscommunisme, en tegelijk de terugkeer van David Safarian naar de langspeelfilm. In sprekende tableaux vivants evoceert hij de tweespalt tussen heden en verleden, melancholie en loutering, uitzichtloosheid en hoop, koude en warmte, licht en duisternis. Een vergane cultuur verpersoonlijkt door een man, Armeniër en fotograaf, en een vrouw, een begenadigd poppenmaker uit Rusland. Zijn ze gevangenen van elkaar, veroordeeld tot elkaar of inspireren ze net elkaar?

David Safarian weet als geen ander een magische sfeer op te roepen zonder de poëzie van het alledaagse, van het ogenschijnlijk banale uit het oog te verliezen of zonder de band met de werkelijkheid door te knippen. Verkwikkende cinema van een adembenemende schoonheid, rijk aan ontwapenende humor en opgedirkt met sprankelende, verrassende momentopnames. En met een schilderachtig slotakkoord om nooit meer te vergeten. Niet te missen.

De Andere Film vertoont HOT COUNTRY, COLD WINTER op 19 november in CC De Spil in Roeselare en op 21 november in Kinepolis Brugge, telkens om 20u. Cineast David Safarian en actrice Yana Drouz zullen aanwezig zijn voor een inleiding en nabespreking

Geschreven door FREDDY SARTOR